latinica  ћирилица
06/05/2021 |  17:44 | Autor: SRNA

Vulin: Na Kosovo i Metohiju samo po Rezoluciji 1244

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da se o tome da li i koliko vojnika Hrvatska ili neka druga zemlja može da ima u okviru Kfora odlučuje u skladu sa principima određenim Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, a ne dogovorom "braće po oružju".
Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Aleksandar VulinFoto: RTRS

Povodom izjave hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana da će Hrvatska na Kosmetu formirati vojni kamp, Vulin kaže da bi Radman volio da može da rasporedi okupacione snage na prostoru Srbije, ali da će mu zato trebati mnogo više od onog što sa premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem može da smisli.

Komentarišući Radmanovu izjavu da se Hrvatska protivi bilo kakvoj promjeni granica u Istočnoj Evropi, Vulin ističe da kada ministar države nastale razbijanjem SFRЈ, a prije toga Kraljevine Јugoslavije, priča o nepovredivosti granica onda jasno da se granice ne smiju mjenjati samo ako bi vodile ujedinjenju Srba, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

- Licemjerje sa kojim o nepovredivosti granica govore separatisti može se porediti samo sa onima koji traže da vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac bude svetac zbog otpora ustašama. Ostaje još samo da nam se objasni zašto je moguće mijenjati granice 1941, 1991, 2008. godine, a posle toga nije i kako je cijepanje Srbije doprinos miru, a ujedinjenje Srba prijetnja stabilnosti? - poručio je Vulin.

Radman je ranije danas u Prištini rekao da je Hrvatska odlučila da postavi vojnu bazu na Kosovu i Metohiji koja će, kako kaže, uticati na stabilnost regiona, kao i da se zvanični Zagreb protivi bilo kojoj promjeni granica u Istočnoj Evropi.