latinica  ћирилица
06/05/2021 |  19:04 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

RTRS u posjeti Srimijumu, najznačajnijem arheološkom lokalitetu u Srbiji (VIDEO)

Naša ekipa posjetila je jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Srbiji i na području Balkana - Sremsku Mitrovicu, nekadašnji Sirmijum. To je jedna od četiri prestonice Rimskog carstva u kojoj je rođeno deset rimskih imperatora. Od ostataka antičkog grada, Carska palata je najbolje predstavljena i očuvana sa fragmentima fresaka, mozaicima, dekoracijama od kamena. Godišnje je posjeti između 12.000 i 15.000 turista.
Sirmijum (foto: CC BY-SA 3.0 / vojvodina.gov.rs) -
Sirmijum (foto: CC BY-SA 3.0 / vojvodina.gov.rs)

Sremska Mitrovica ispod kuća i ulica u svojim njedrima krije ostatke i tragove raskošnog i moćnog antičkog grada koji se unutar bedema prostirao na oko 80 hektara i imao 100.000 stanovnika. Antički pisac Amijan Marcelin nazvao je Sirmijum "slavnom i mnogoljudnom majkom gradova“.

- Sirmijum je bio grad je imao vodu koja je dolazila sa Fruške gore. Akvadukt je bio dužine 14 kilometara, Rimljani vodili računa i o higijeni, tako da su sve ulice imale i odvodni sistem - rekla je arheolog Zavod za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici Biljana Lučić.

Sirmijum je bio važan strategijski i komunikacioni centar iz kojeg su su u prvom, drugom i trećem vijeku carevi organizovali vojne pohode i odbranu Rimskog carstva.

Lučićeva dodaje da Sirmijum nije bio značajan samo kao upravni već i kao ranohrišćanski centar, sjedište episkopije.

- Za vrijeme Dioklecijanove vladavine u Sirmijumu je stradao veliki broj mučenika za hriščansku vjeru, a jedan od najpoznatijih bio je episkop sveti Irinej - naglasila je Lučićeva.

Carska palata, prvi je i jedan od najznačajnijih otkrivenih arheoloških lokaliteta, površine 2.680 metara kvadratnih. Projekat njene konzervacije i prezentacije, uz pomoć Vlade Republike Srbije počeo je 2007. godine, a dvije godine kasnije otvorena je za posjetioce. Na ovom nalazištu pronađeno je oko 350 metara kvadratnih očuvanih mozaičkih površina.

Arheološka istraživanja koja su počela krajem 19. vijeka traju do danas. Od 100 lokaliteta u Mitrovici predstavljeno je njih pet -među njima je bazilika Svetog Dimitrija - zaštitnika grada, žitni trg, nekoliko gradskih vila. Ostaci nekadašnje rimske imperije, koja je u prvom vijeku prije nove ere imala kanalizaciju, kovnicu novca, radionice za izradu predmeta od plemenitih metala, stakla, keramike i proizvodnju opeke, otkrivaju se često prilikom stambene izgradnje.

Monumentalne građevine, svjedoci istorije grada, nose duh prošlosti koji vas vraća u vrijeme rađanja, krunisanja i vjenčavanja rimskih careva. Nekada su se Sirmijumu divili putopisci, a danas je ovo san svakog arheologa.