latinica  ћирилица
06/05/2021 |  19:06 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Vlada FBiH nije raspravljala o smjeni rukovodstva Kliničkog centra (VIDEO)

Vlada Federacije BiH nije raspravljala o zahtjevu Vlade Kantona Sarajevo za smjenu Sebije Izetbegović i kompletnog rukovodstva Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Zahtjev je uslijedio nakon što je 13 anesteziologa napustilo tu zdrastvenu ustanovu, nezadovoljnih uslovima rada i preopterećenošću poslom.
KCUS - Foto: klix.ba
KCUSFoto: klix.ba

Sebija Izetbegović do daljnjeg ostaje direktor KC Univerziteta u Sarajevu. Zahtjev kantonalne vlade da bude smijenjena, zbog otkaza čak 13 anesteziologa, federalna vlada nije ni razmatrala. Tvrde da Klinički centar i bez tih anesteziologa funkcioniše bez zastoja.

Vjekoslav Mandić, ministara zdravstva FBiH, kaže da se o smjeni Sebije Izetbegović nije ni raspravljalo jer ta tačka nije ni bila na dnevnom redu.

Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo zatražio je od Vlade FBiH da hitno smjeni rukovodstvo i Upravni odbor KCUS.

Ali, malo ko je i očekivao da će federalna vlada uvažiti zahtjev sarajevske jer bi to značilo da SDA sluša šta joj kažu stranke tzv. "trojke“ koja bez SDA vlada Kantonom Sarajevo.

U trenucima kada njihova specijalnost znači spas za zaražene virusom korona, u samo jednom danu 13 anesteziologa je napustilo Klinički centar. Njihov otkaz izazvao je prvorazredni političko-zdrastveni problem.

- Već duže vrijeme postoji nerazumjevanje pod kojim uslovima rade ti ljudi, tražili su da se to bolje organizuje, poboljša. Anesteziolozi su jednostavno pretopterećini do mjere da postoji mogućnost da oni koji su u neposrednom kontaktu s pacijentima budu odgovorni za sve propuste, pa i za smrt pacijenta. Јednostavno to stanje je za njih bilo neizdrživo - naglasio je advokat trinaestoro anesteziologa Vlado Adamović.

Iz KCUS danas se nisu oglašavali. Јuče je direktorka Sebija Izetbegović rekla da odlazak ljekara neće uticati na rad klinike jer imaju dovoljno anesteziologa. Tvrdi da nijedan od kolega nije prijavio konkretan problem i da je riječ o ljekarima koji su ranije pisali “pismo“ o lošem stanju u KC, zbog kojeg je otvorena i istraga kantonalnog tužilaštva.

- Pismo je izazvalo veliku uznemirenost u javnosti i počele su se javljati porodice pacijenata sa prigovorima. Mi smo nakon toga pokrenuli interni Stručni nadzor nad njihovim radom - dodala je Izebegovićeva.

Nakon internog nadzora 13 stručnjaka za anesteziologiju napustuilo je KC, međutim nisu ostali bez posla, nastaviće da rade u Opštoj bolnici u Sarajevu. Tačka na ovaj problem nije stavljena jer će kantonalna vlada na tematskoj sjednici, zakazanoj za 10. maj, analizirati stanje u oblasti zdravstva.