latinica  ћирилица
06/05/2021 |  19:07 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Romi obilježili svoj najveći praznik Đurđevdan (VIDEO)

Tradicionalnim okupljanjem na obali kanala Dašnica i bacanjem u vodu cvijeća i vrbovih grančica, bijeljinski Romi obilježili su svoj najveći praznik – Đurđevdan. Za ovaj radosni dan vezani su brojni običaji.
Romi - Foto: FTV
RomiFoto: FTV

Đurđevdan je najradosniji dan za romski narod, jer označava početak proljeća, koje je donosilo ljepše vrijeme koje je od izuzetne važnosti za narod koji je često na putu i bez sigurnog krova nad glavom.

- Osjećam uzbuđenje i radost. Јako se lijepo osjećamo i ja i cijela moja porodica, sav moj narod, jer znamo da danas počinje proljeće, i da od danas možemo da spavamo i pod vrbom i pod vedrim nebom što je našem narodu nekada mnogo značilo - istakla je Samita Smajić.

Za Đurđevdan su vezani brojni običaji, a za ovaj praznik, pored bogatijeg ručka i uz obaveznu muziku, pripremaju se i šarena jaja.

- Svaka romska porodica uveče se priprema za ujutro. Majke boje jaja, bere se vrba, okiti se kuća i ujutro. Vjerovanje je da djeca treba da se okupaju ili umiju ujutru, na praznik sa crveno obojenim krupnijim jajetom, kako bi bila zdravija i naprednija. Kasnije idemo do kanala Dašnica, bacamo vjenčiće u vodu i zamisli se neka želja - priča Sabira Hašimović, predsjednica Udruženja žena Romkinja.

U Bijeljini živi velika romska zajednica opterećena brojnim egzistencijalnim problemima, a djeca su često zloupotrebljena radi prosjačenja. Udruženje "Otaharin" iz Bijeljine pokušava da popravi njihov položaj obezbjeđujući humanitarnu pomoć, kao i kroz dnevni centar gdje djeca mogu dobiti obrok, gdje se mogu okupati, a imaju i pomoć u učenju.

U okviru dekade Roma zahvaljujući sredstvima stranih donatora, Savjeta ministara i grada Bijeljina izgrađeni su stanovi za dvadesetak romskih porodica, a u toku je izgradnja zgrade sa još šest stanova u naselju Fincov salaš.