latinica  ћирилица
06/05/2021 |  19:08 | Autor: SRNA

Kovačević: Srpska odmah poslije Srbije po broju nabavljenih vakcina

Republika Srpska u regionu, uključujući tu i Hrvatsku i Sloveniju po broju stanovnika, do sada procentualno nabavila najveći broj vakcina poslije Srbije, izjavio je savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

On je je podsjetio da je Republika Srpska juče uspjela da nabavi značajan broj vakcina.

- Nabavili smo 80.000 doza kineskih vakcina što je bila navjeća isporuka bilo koje vakcine na području BiH, pa i Republici Srpskoj - rekao je Kovačević za N1.

On je dodao da je Republika Srpska trenutno nabavila oko 215.000 vakcina i dodao da je značajan broj građana Srpske vakcinisan u Srbiji, te da će u ovom periodu biti vakcinisano 250.000 građana Republike Srpske.

- Ako to uporedimo sa Slovenijom koja ima duplo više stanovnika od Republike Srpske koja je do sada uspjela da vakciniše isti broj građana kao i Slovenija, onda je jasno o kakvom uspjehu se radi - istakao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je dogovorila, rezervisala i uplatila, uključujući i ugovor sa "Sputnjikom" i sve ono što je zajedno dogovoreno na nivou BiH kroz sistem "Kovaks", da se vakciniše 950.000 ljudi.

- Time će biti vakcinisano gotovo kompletno stanovništvo Republike Srpske. Mislim da je to dobra poruka i smatram da postoji dosta dobrih poruka u Republici Srpskoj o kojima ne postoji česta prilika da se govori - rekao je Kovačević.