latinica  ћирилица
06/05/2021 |  19:41 | Autor: SRNA

"EU da stane na put zveckanju oružjem koje dolazi iz Zagreba"

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocijenila je da je najava Hrvatske da planira da instalira vojni kamp na Kosmetu najotvorenija prijetnja po mir i stabilnost u regionu zapadnog Balkana, ali i Srbima koji su ostali da žive tamo, te zatražila nedvosmislenu reakciju zvaničnika EU i Brisela, koji mora stati na put ovakvom zveckanju oružjem, koje dolazi od zemlje koja je članica EU.
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM) -
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM)

Naglašeno je da je riječ o direktnom kršenju Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN jer je raspoređivanje vojnika na teritoriji Kosova i Metohije moguće samo u skladu sa ovim dokumentom i "ničiji snovi o vojnim okupacijama ne mogu to poništiti".

- Nema sumnje da je reč o otvorenoj provokaciji Hrvatske na račun Srbije i udaru na dobrosusedske odnose koje naša zemlja neguje sa zvaničnim Zagrebom, uprkos učestalim provokacijama - saopšteno je iz Kancelarije.

u saopštenju je poručeno da Srbija neće na provokacije odgovarati jezikom provokacija, ali da svima bude jasno da neće ni blagonaklono gledati na ovakve prijetnje koje unose nemir u živote Srba koji su već jednom iskusili "Pogrome" i "Oluje".

- Zato, neka se niko ne zavarava da će bilo kome biti dozvoljeno da svoje militantne snove ostvaruje preko leđa srpskog naroda. To se neće dogoditi - zaključeno je u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je ranije danas u Prištini rekao da je Hrvatska odlučila da postavi vojnu bazu na Kosovu i Metohiji koja će "uticati na stabilnost regiona".

Radman je istovremeno poručio da se Hrvatska "protivi bilo kojoj promjeni granica u istočnoj Evropi.