latinica  ћирилица
06/05/2021 |  19:52 ⇒ 20:53 | Autor: SRNA

Kovačević: Institucije Srpske pozivaju na dijalog

Institucije Republike Srpske nikada nisu pozivale na dijalog o razdruživanju, nego na dijalog o budućnosti BiH, rekao je savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević (Foto: ATV) -
Radovan Kovačević (Foto: ATV)

- Samo je potrebno da nas se sluša. Nažalost, politički predstavnici Sarajeva kao i jedan dio međunarodne zajednice, ne žele da nas slušaju i nego apsolutno izvlače iz konteksta ono što govorimo - rekao je Kovačević.

On je ustvrdio da ni za jednu izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića, u kojoj loše govori o srpskom narodu, nije bilo osude, kao što nije bilo osude ni za izjavu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković, u kojoj je Milorada Dodika, predstavnika naroda Republike Srpske, uporedila sa Adolfom Hitlerom, a građane Srpske sa nacističkim režimom.

Komentarišući činjenicu da opozicione stranke iz Republike Srpske ne žele da učestvuju u dijalogu o budućnosti BiH, Kovačević je istakao da opozicija iz Srpske, odnosno predstavnici manjinske volje građana odbijaju da razgovaraju sa predstavnicima vlasti i većinske volje građana o budućnosti BiH, statusu Republike Srpske, o tome na koji način da se zaštiti i ojača pozicija Srpske.

Kovačević je rekao da opozicija ne učestvuje i ne podržava nastojanja da se Srpskoj vrate nadležnosti koje su joj nezakonito otete, ali da istovremeno razgovaraju sa političkim partijama iz FBiH.

- Razgovaraju o formiranju takozvane "bh šestorke" tako da u ovom trenutku imamo bh šestorku koju čine tri stranke opozicije iz Republike Srpske i tri stranke iz Sarajeva. To su Naša stranka, Pokret narod i pravda i SDP, a sa druge strane imamo takozvanu srpsku šestorku koju čini SNSD, SP, Ujedinjena Srpska, Demos, NDP i NPS. To su dva politička koncepta - rekao je Kovačević za N1.

Prema njegovim riječima, jedan se zalaže za jaku BiH i slabu Republiku Srpsku, a drugi politički koncept koji predvodi SNSD zalaže se za jaku Republiku Srpsku.

On je, komenatrišući izvještaj visokog predstavnika Valentina Incka pred Savjetom bezbjednosti UN, rekao da u izvještaju nema navedeno da Iztetbegović redovno "zvecka oružjem", prijeti ratom i vrijeđa srpski narod, ali optužuje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika što je pozvao na dijalog u BiH, na dijalog između Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ i konstitutivnih naroda koji su nosioci suvereniteta u BiH.

- Hvali Bakira Izetbegovića koji kaže da je spreman stati pred narod i koji srpski narod naziva genocidašima. Incko to ne kritikuje, čak ima poruke hvale za SDA - rekao je Kovačević.

Kovačević, koji je i portparol SNSD-a, pojasnio je da koalicija na nivou BiH nije u planu.

- Nas koalicija na nivou BiH ne interesuje i ne zanima. Mi na nivou BiH, kao pobjednici iz Republike Srpske, kao legitimni predstavnici većeinske volje, na nivou zajedničkih institucija sarađujemo sa onima koje izaberu građani FBiH, predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda i ostalih građana. U ovom slučaju građani su izabrali SDA i HDZ i mi smo s njima potpuno legitimno formirali Savjet ministara - objasnio je Kovačević.

On je podsjetio da Incko nikada nije rekao ništa ni objektivno ni realno, te dodao kako bi volio da vidi koji Dejtonski sporazum čita visoki predstavnik budući da njegove kritike, komentari i ocjene nisu utemeljeni na Dejtonskom sporazumu niti na bilo kakvim argumentima, već na političkom stavu Incka.

- Nije sporno da i Incko, kao i svako drugi ima svoj politički stav, ali je problem da to pokušava da radi kao, navodno visoki predstavnik i kao navodno određena vrsta autoriteta, kako i sam sebe predstavlja - rekao je Kovačević i ponovio da su navodi u Inckovom izvještaju neutemeljeni, antidejtonski i antisrpski.

Kovačević je istakao da u Republici Srpskoj sve institucije funkcionišu normalno, dok u Federaciji BiH već dvije i po godine nije formirana ni Vlada. "Onda imamo Incka koji za to krivi isključivo HDZ, dok jedino pozitivno govori za SDA i političke predstavnike bošnjačkog konstitutivnog naroda. Mi se na te stvari uopšte ne osvrćemo, jer smo navikli", podsjetio je Kovačević.

On je rekao da Inckov izvještaj svaki put potvrđuje da je od izuzuzetne koristi što Vlada i institucije Srpske pišu svoj izvještaj Savjetu bezbjednosti UN.

- Mi tvrdimo da NATO put BiH ne postoji jer jedini zvanični dokument koji BiH ima sa NATO savezom jeste Program reformi u kome se definiše isključivo saradnja sa tim savezom - rekao je Kovačević.

On je podsjetio da je zahvaljujući Dodiku, prvi put od 2005. godine kada je tadašnji član Predsjedništva Borislav Paravac iz SDS glasao za to da je NATO strateško opredjeljenje BiH, na nivou BiH, uz saglasnost predstavnika hrvatskog i bošnjačkog naroda, usvojen dokument u kome se NATO više ne definiše kao cilj BiH i ne definiše da BiH želi da postane članica Alijanse.

U Programu reformi, dodao je, jasno piše da se članstvo u NATO savezu ne prejudicira, već je to pitanje potpuno ostavljeno po strani. "Iz NATO-a su decidno rekli da su dobili AMP od dvije zemlje, a da su od BiH dobili dokument koji definiše saradnju sa BiH, a to je Program reformi.

Komentarišući vojnu vježbu "Brzi odgovor 21" koja će uskoro biri održana na nekoliko lokacija, između ostalih i na Manjači, Kovačević je istakao da je riječ o vojnoj vježbi bilateralnog karaktera Oružani snaga BiH i vojske SAD.

- Kada je u pitanju bilateralna vojna vježba Oružanih snaga BiH i vojske SAD, i u Srbiji, koja kao i BiH ne želi da postane članica NATO, bilateralne vojne vježbe se redovno održavaju od 2016. godine, a posljednja je bila u martu na kojoj su učestvovale elitne jedinice vojske SAD - podsjetio je Kovačević