latinica  ћирилица
07/05/2021 |  07:39 | Autor: SRNA

Zadovoljavajuća prohodnost puteva

Prohodnost većine puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH je zadovoljavajuća, a intenzitet saobraćaja umjeren, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.
Stanje na putevima - Foto: RTRS
Stanje na putevimaFoto: RTRS

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, moguć je odron zemlje i kamenja na kolovoz.

Zbog izgradnje kanalizacije, na mjestu ukrštanja dionice magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac i Ulice Mis Adeline Irbi, u naselju Vrbanja izmijenjen je režim saobraćaja.

Saobraćaj se odvija usporeno zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju dionice magistralnog puta Doboj-Rudanka i Ulice Stefana Prvovjenčanog u Doboju. Izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka-Doboj na spoju prilaznog puta prema petlji Rudanka, na auto-putu "9. januar".

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini - granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Saobraćaj je, zbog klizišta, obustavljen na regionalnom putu Mrakovica-Gradiška, dionica Mrakovica-Podgradci, dok se zbog odrona, na dionici Kozarac-Mrakovica saobraćaj odvija naizmjenično, jednom trakom.

Izmijenjen je režim saobraćaja i privremeno postavljena saobraćajna signalizacija zbog rekonstrukcije raskrsnice dionice magistralnog puta Ivanjska–Šargovac i lokalnog puta Zalužani-Dragočaj u naselju Ramići, na dionici magistralnog puta Karakaj dva-Drinjača zbog radova i na ukrštanju magistralnih puteva Milići-Vlasenica-Han Pijesak i Vlasenica-Tišča zbog izgradnje kružne raskrsnice.

Zbog izvođenja deminerskih radova se obustavlja saobraćaj u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u mjestu Klakar Donji od 8.00 do 15.00 časova i na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje u mjestu Gornji Božinci od 8.15 do 15.05 časova.

Na dijelu magistralnog puta Rača-Bijeljina-Ugljevik u toku je uređenje puta uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Na regionalnom putu Čajniče-Miljeno u mjestu Luke zbog aktiviranja klizišta saobraćaj se odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog rekonstrukcije dionice regionalnog puta Јezero-Šipovo u periodu od 7.00 do 17.00 časova dolazi do jednočasovnih obustava saobraćaja, kao i do izmjena na dionici regionalnog puta Stari Majdan - Lamovita, te na dionici magistralnog puta Klašnice jedan–Gornja Vijaka jedan, gdje je postavljena privremena signalizacija.

Zbog radova, na magistralnom putu Modriča jedan-Vukosavlje /Јakeš/-Podnovlje-Šešlije-Јohovac-Rudanka-Doboj-entitetska granica /Karuše/ izmijenjen je režim saobraćaja i privremeno postavljena saobraćajna signalizacija, kao i na dionici Tedin Han-entitetska granica /Križ/ gdje je u toku rekonstrukcija regionalnog puta.

U toku je izgradnja mini hidroelektrane, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš-Obodnik.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na dionicama puteva granični prelaz Brod-Brod/Rafinerija, međuentitetska linija Stanić Rijeka-granični prelaz Gradiška, Prijedor-granični prelaz Donja Gradina i međuentitetska linija Karuše-granični prelaz Brod kretaće se prevoz vangabaritnog tereta i vozači treba da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona na nadvožnjaku broj na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac u mjestu Trn, jer nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crna Gora /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih čekanja na prelazak granice. Na graničnom prelazu Metaljka /Čajniče-Pljevlja/ moguć je prelazak granice od 7.00 do 19.00 časova.

BiH je otvorila granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, , dok je ulazak u BiH za strane državljane omogućen uz negativan "pi-si-ar" test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova. /kraj/sđp