latinica  ћирилица
07/05/2021 |  10:25 ⇒ 10:26 | Autor: SRNA

Čubrilović: Sjećanje na žrtve Јasenovca - naš zavjet

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je sjećanje na žrtve sistema logora Јasenovac naš dug i zavjet, te da nikada više čovjek čovjeku ne smije da učini takve strašne stvari.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

Uoči sutrašnjeg obilježavanja proboja posljednjih logoraša iz najvećeg i najmonstruoznijeg logora za Srbe, Јervreje i Rome u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, u Donjoj Gradini, Čubrilović je rekao da je ovo mjesto opomene, molitve i zavjeta da se strašni zločini nikada i nikome više ne ponove.

- Odavanje pošte nevino ubijenim žrtvama nacizma i učenje o Јasenovcu naša je obaveza i jedini način da se spriječi zaborav, ali i brisanje i revidiranje istorije o stradanju za naciste, "prokazanih" naroda - istakao je Čubrilović.

On je podsjetio da je Narodna skupština u oktobru 2015. godine usvojila Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata i izrazio nadu da će Donja Gradina uskoro dobiti spomen kompleks kakav zaslužuje.

Čubrilović je napomenuo da je posebna simbolika u tome i što se dan molitve i sjećanja na žrtve iz sistema logora smrti ove godine u Donjoj Gradini obilježava dan uoči 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, saopšteno je iz Narodne skupštine.

- Svim građanima čestitam Dan pobjede nad fašizmom, koji Republika Srpska obilježava kao republički praznik. Antifašizam jeste i mora da bude univerzalna vrijednost i stav svih nas spram jedne od najmračnijih pojava u istoriji čovječanstva - poručio je Čubrilović.

Istakao je da su sjećanje i antifašistička baština naš dug prema precima čija žrtva je bila toliko velika da ne bi mogli sebi da damo pravo da na nju zaboravimo.

- To je naš dug i prema svim budućim generacijama kako bi mogle i znale da svaku i najmanju naznaku povampirenja sličnog zla prepoznaju i u korijenu spriječe i zaustave - naglasio je Čubrilović.

Sistem koncentracionih logora Јasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najviše Srba, Јevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece u logoru Јastrebarsko.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Јasenovac.