latinica  ћирилица
07/05/2021 |  11:24 | Autor: SRNA

Vučić: Srbija daje garanciju Srbima na Kosmetu da neće biti novih pogroma

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija daje garanciju srpskom narodu na Kosmetu da neće biti novih "Oluja", pogroma i protjerivanja Srba i da će tu poruka ponoviti i sutra u Donjoj Gradini na obilježavanju proboja posljednjih jasenovačkih logoraša.
Aleksandar Vučić (@sns_srbija) - Foto: Twitter
Aleksandar Vučić (@sns_srbija)Foto: Twitter

Vučić je naglasio da Srbija želi sa svima dobre i korektne odnose koliko je moguće, ali da određene najave koje dolaze iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Srbiji.

Komentarišući odluku Hrvatske da postavi svoju vojnu bazu na Kosovo, Vučić je ocijenio da je ta odluka donesena namjerno i da time žele dodatno da ponize Srbiju.

- Ne može Hrvatska da se pravi da ne zna šta Srbija misli o Kosmetu, bez obzira što je priznala nezavisnost, da se pravi da ne zna da Kosovo i Metohiju smatramo našom teritorijom, da tamo žive veliki broj Srba koji imaju kolektivno sećanje na stravično stradanje od 1941. do 1995. godine - rekao je novinarima Vučić.

On je najavio da će o tome razgovarati u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Јensom Stoltenbergom.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman potvrdio je ranije da je Hrvatska odlučila da uspostavi vojnu bazu na Kosovu i Metohiji koja će "uticati na stabilnost regiona".