latinica  ћирилица
07/05/2021 |  11:59 ⇒ 12:00 | Autor: SRNA

Srpski gradonačelnici se oštro protive gradnji hrvatske vojne baze

Gradonačelnici 10 opština na Kosovu i Metohiji sa srpskom većinom izrazili su najoštrije protivljenje najavi Hrvatske da u toj pokrajini izgradi vojnu bazu jer bi time najdirektnije bio ugrožen mir i spokoj građana.
Kosovska Mitrovica - Foto: Beta
Kosovska MitrovicaFoto: Beta

Gradonačelnici su u saopštenju upozorili da najava da će na Kosovu i Metohiji biti izgrađena baza vojske Hrvatske, kod Srba izaziva sjećanja na pogrom, ali i akcije etničkog čišćenja "Bljesak" i "Oluja", iza kojih su ostala spaljena srpska sela i gradovi, ubijeni i nestali Srbi.

- Zato još jednom izražavamo našu zabrinutost, ali i oštro protivljenje izgradnji bilo kakve vojne baze jer to ne doprinosi miru i stabilnosti - naveli su gradonačelnici.

Oni su istakli da je na ovim prostorima "militarizacija svima preko glave", i Srbima i Albancima, ali i svim ostalim građanima.

Gradonačelnici opština sa srpskom većinom poručili su da je svima potrebna ekonomska perspektiva, radna mjesta i jačanje demokratije, te je u tom smislu hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman trebao da najavi otvaranje fabrika, a ne da zvecka oružjem.

Radman je juče u Prištini najavio da će Hrvatska graditi vojnu bazu na Kosovu i Metohiji.