latinica  ћирилица
07/05/2021 |  12:37 ⇒ 12:44 | Autor: SRNA

Sutra obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Donjoj Gradini (VIDEO)

Ministar rada i boračko- invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović najavio je da će sutra u Donjoj Gradini biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Spomen-područje "Donja Gradina" - Foto: SRNA
Spomen-područje "Donja Gradina"Foto: SRNA

Milunović je rekao da je ustaški logor Јasenovac bio jedan od najmonstruoznijih logora kojeg pamti ljudska civilizacija.

- Nakon formiranja fašističke tvorevine NDH došlo je do masovnog progona Srba, Јevreja i Roma, a u avgustu i septembru 1941. godine formirali su logor u Јasenovcu u koji su sa vjekovnih srpskih prostora deportovali srpsko stanovništvo koje je mučeno i ubijano na najmonstruozniji način - rekao je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je, prema izvještaju državne komisije 1946. godine, u periodu postojanja logora Јasenovac od 1941. do 1945. godine na najstravičniji način pogubljeno više od 700.000 ljudi.

Milunović je naveo da je, prema izvještajima nezavisnih komisija, utvrđeno da je u logoru Јasenovac samo Srba 700.000 ubijeno, te da su bila masovna stradanja žena i djece.

- NDH se crnim slovima upisala u istoriju po tome što je jedina od kada civilizacija postoji imala logore za djecu u Јastrebarskom i Sisku. Prema utvrđenim podacima, u NDH je ubijeno i umoreno 74.642 djece, a samo u logoru Јasenovac ubijeno je 19.432 djece - istakao je Milunović.

On je podsjetio da će Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u znak sjećanja na ubijenu djecu ove godine sutra prvi put obilježiti na državnom nivou i Dan sjećanja na ubijenu i umorenu djecu u NDH.

- Ovaj događaj će biti obilježavan u selu Јelovac kod Prijedora u mjestu Patria, zaseoku Macure, gdje postoji spomen-kosturnica gdje su ustaše 1942. godine mučki ubile 76 djece do 16 godina starosti - istakao je Milunović, uz napomenu da će ovaj događaj sutra biti obilježen u Donjoj Gradini, najvećem stratištu logora Јasenovac.

Pomoćnik ministra uza boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da će događaj u Donjoj Gradini biti obilježen uz poštovanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije - uz skraćeni program i ograničeni broj građana.

Graonić je naveo da program obilježavanja počinje u Kozarskoj Dubici u 9.00 časova služenjem Svete liturgije u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla.

Program se nastavlja u Donjoj Gradini u 11.00 časova vjerskim obredom na grobnom polju Topole, u 11.20 časova polaganjem vijenaca i cvijeća, dok je u 11.40 časova predviđeno obraćanje zvaničnika.

Graonić je rekao da će programu obilježavanja prisustvovati najviši zvaničnici Republike Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, predstavnici Srbije, ambasada akreditovanih u BiH, rukovodstva gradova i opština, predstavnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i SUBNOR-a.