latinica  ћирилица
07/05/2021 |  12:43 | Autor: SRNA

U Banjaluci 9. maja obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović najavio je da će u Banjaluci u nedjelju, 9. maja, biti obilježen Dan pobjede nad fašizmom.
Banjaluka - Dan pobjede nad fašizmom - Foto: RTRS
Banjaluka - Dan pobjede nad fašizmomFoto: RTRS

Govoreći o značaju ovog istorijskog događaja, Milunović je naveo da su Srbi teško stradali u Drugom svjetskom ratu, te da su Danom pobjede nad fašizmom zaustavljeni masovni pokolji srpskog stanovništva u Nezavisnoj državi Hrvatskoj /NDH/.

- Srbi su podnijeli najveći teret antifašističke borbe na prostoru bivše Јugoslavije i činili su više od 82 odsto pripadnika tadašnjih oružanih snaga - istakao je Milunović.

On je podsjetio da su Srbi u tadašnjoj BiH bili nosioci ustanka u borbi protiv fašizma i do kraja rata činili većinu jedinica koje su se suprotstavljale fašistima.

- Srbi su podnijeli veliku žrtvu i masovno su stradali po logorima NDH, ali smo izvojevali pobjedu i bili smo u Drugom svjetskom ratu na strani dobra protiv zla - istakao je Milunović.

On je naveo da je najveću žrtvu u Drugom svjetskom ratu podnio SSSR, koji je prema nekim podacima imao od 22 do 26 miliona ljudskih žrtava.

- Devetog maja 1945. godine pobijeđen je fašizam - najveće civilizacijsko zlo - dodao je Milunović.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da će ovaj događaj biti obilježen skraćenim programom i uz ograničen broj građana kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere Republičkog štaba za vanredne situacije.

Graonić je naveo da će program početi u 11.00 časova polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik poginulim borcima na Trgu palih boraca.

On je najavio da će programu obilježavanja prisustvovati najviši zvaničnici Republike Srpske, rukovodstvo grada Banjaluka, predstavnici Ambasade Ruske Federacije u BiH i Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, te delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a i nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.