latinica  ћирилица
07/05/2021 |  13:31 ⇒ 13:32 | Autor: SRNA

Hag: Potvrđen pritvor Tačiju i šefovima OVK

Vijeće Apelacionog suda u Hagu potvrdilo je pritvor nekadašnjem glavnom komandantu terorističke OVK i bivšem predsjedniku samoproglašenog Kosova Hašimu Tačiju, kao i još trojici šefova te paravojske.
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Europol) -
Specijalni sud u Hagu za zločine OVK (Foto: Europol)

Vijeće je 30. aprila donijelo odluke kojim je odbacilo žalbe odbrane Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Јakupa Krasnićija na odluke sudije za prethodni postupak, kojima su ovoj četvorici odbijene molbe za privremeno puštanje na slobodu, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu.

Tači i ostali su u februaru tražili od sudije za prethodni postupak da im ukine pritvor i pusti ih na privremenu slobodu, što je sudija odbio, a oni su izjavili žalbe.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova je potom zatražilo od žalbenog vijeća suda da u cjelosti odbije žalbe i potvrdi rješenja kojima im je produžen pritvor.

Tači i ostali su uhapšeni 5. novembra 2020. godine.

Oni su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti širom 40 mjesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za šta im prijeti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici Specijalizovanog tužilaštva Kosova se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mjesta na Kosovu i Metohiji, kao i u Kukešu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta djela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima.