latinica  ћирилица
07/05/2021 |  14:10 ⇒ 15:51 | Autor: SRNA

Srpski narod izuzetno cijeni ime i djelo velikog nobelovca

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je u razgovoru sa nobelovcem Peterom Handkeom da je njegova posjeta Republici Srpskoj od velikog značaja, te da srpski narod izuzetno cijeni ime i djelo ovog velikog nobelovca.
Handkeu uručen Orden Republike Srpske (Foto: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA) -
Handkeu uručen Orden Republike Srpske (Foto: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA)

Dodik je naglasio da je Handke pisac čiji je književni opus izuzetne vrijednosti, a njegova riječ nije zatrovana mržnjom, već pravdom, istinom i slobodom.

Ovom prilikom Dodik je poklonio Handkeu bocu domaće rakije.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da je Handke, pored toga što je veliki književnik, istovremeno i veliki humanista i borac za istinu i pravdu.

Handke je u Republiku Srpsku stigao kao da obnavlja znanje iz poratnog doba kada je "špartajući" Republikom Srpskom pomagao domaćine, popravljao krovove na njihovim u ratu porušenim kućama, susretao se sa običnim ljudima...

Kao veliki majstor pripovjedač, Handke je život provodio opisujući život običnih ljudi vjerujući da je ushićenje najveća ljudska moć.

Uvijek protiv rata, od početka karijere sedamdesetih godina, nikada klasičan i uvijek dovoljno u ljudskoj temi, veliki nobelovac danas je razgovarao sa zvaničnicima Republike Srpske, srpskim rediteljem Emirom Kusturicom i predstavnicima akademske zajednice o prošlosti, sadašnjem vremenu u kome živimo zahvaćenom pandemijom virusa korona, ali i pričama o budućnosti.

Predsjednica Republike Srpske uručila je Handkeu Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Nakon boravka u Banjaluci, Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad gdje će mu u Andrićevom institutu biti uručena "Velika nagrada Ivo Andrić".

Nakon uručenja nagrade, biće upriličen okruglo sto na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju djela Petera Handkea govoriti reditelj Emir Kusturica, eminentni akademici i književnici.

Handke je dobitnik "Velike nagrade Ivo Andrić" Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine "Drugi mač - Majska povest".

Ova nagrade se uručuje na Svetog Savu u Andrićgradu, ali je ove godine odgođeno zbog epidemiološke situacije.

Ranije danas na banjalučkom aerodromu Mahovljani nobelovca su dočekali proslavljeni srpski i svjetski reditelj Emir Kusturica i savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Pero Simić.