latinica  ћирилица
07/05/2021 |  14:53 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Kalabuhov otvorio izložbu o heroinama velikog otadžbinskog rata

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov otvorio je u Banjaluci izložbu fotografija i dokumenata "Žene heroine Velikog otadžbinskog rata /1941-1945/ - Rat nema žensko lice", koja predstavlja svjedočanstvo o značaju i doprinosu žena pobjedi u Drugom svjetskom ratu.
Kalabuhov otvorio izložbu o heroinama velikog otadžbinskog rata - Foto: RTRS
Kalabuhov otvorio izložbu o heroinama velikog otadžbinskog rataFoto: RTRS

Izložba je otvorena povodom 76 godina od pobjede nad fašizmom, a njen značaj je, kako je istakao Kalabuhov, u tome jer posmatra period Velikog otadžbinskog rata iz neuobičajenog ugla.

- Često govorimo o podvigu vojnika, o vojnoj sili - drugim riječima upravo o muškom licu te vojne akcije, a vrlo je bitno da se sjetimo ko je čuvao pozadinu, ko je omogućio da preživimo, napredujemo i na kraju pobijedimo. To su naše drage dame - rekao je Kalabuhov prilikom otvaranja izložbe.

On je napomenuo da ima i žena koje su prošle kroz rat, koje su se borile na frontovima, upravljale borbenim avionima, radile kao medicinske sestre, te naglasio da svima njima danas odaju počast.

Predsjednik Udruženja Glas Republike Mile Aljetić rekao je da izložba na svojevrstan način daje doprinos njegovanju kulture sjećanja i pamćenja i predstavlja upečatljiv izvještaj o prošlim vremenima koja su uticala na sudbinu čitave civilizacije, kao i svjedočanstvo o značaju i doprinosu žena pobjedi.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić ukazala je na potrebu da se ističe uloga žena u ratu i doprinos koji su dale svojim djelovanjem u prevazilaženju nedaća koje je sa sobom nosio Drugi svjetski rat.

- Ovo je pokazatelj da je i u oblasti kulture potrebno istaći koliko su žene i jake ličnosti, koje mogu da se izbore sa raznim nedaćama, naročito u ratnim borbama - navela je Trivićeva.

Ona je dodala da je neophodno čuvati sjećanje i na srpske žene, koje su ostavile traga kroz istoriju, te dale doprinos slobodi u kojoj se danas uživa.

Izložba "Žene heroine Velikog otadžbinskog rata /1941-1945/ - Rat nema žensko lice", organizovali su Udruženje Glas Republike i Ambasada Rusije u BiH, a otvorena je u Muzeju Republike Srpske i biće postavljena do kraja mjeseca.

Prisustvovali su joj ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Duško Milunović, potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković, šef srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, te drugi zvaničnici i građani.