latinica  ћирилица
07/05/2021 |  14:56 ⇒ 18:03 | Autor: SRNA

Cvijanović: Dolazak Handkea zadovoljstvo za Banjaluku i Srpsku

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je dolazak nobelovca Petera Handkea veliko zadovljstvo za Banjaluku i Republiku Srpsku, te da Srpska cijeni ozbiljno svjetsko stvaralaštvo, koje dolazi iz pera i mozga čovjeka koji ju je posjetio.
Željka Cvijanović i Peter Handke (Foto: Instagram/ Željka Cvijanović) -
Željka Cvijanović i Peter Handke (Foto: Instagram/ Željka Cvijanović)

-Handke razumije kontekst u kojem se nalazi. I sam je rekao da su mnogi vjetrovi duvali protiv njegovog dolaska ovdje, da su mnogi koji su slali ružne riječi nastojali tim ružnim riječima da ga obeshrabre - rekla je Cvijanović novinarima u Banjaluci.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Cvijanović je naglasila da je uprkos tome nobalovac odlučio da dođe u Banjaluku, što je velika stvar.

- To je velika stvar, ali i velika sramota za sve one koji su pokušali da ga obeshrabre i koji su ga nazivali raznim imenima, pokušali da ga spriječe, vodili neke logističke aktivnosti da se ovo ne desi - istakla je Cvijanović nakon sastanka Handkea sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Cvijanović je poručila da je Handke u Republici Srpskoj rado viđen gost.

- Činjenica da je dobio najviše priznanje pokazuje kakav odnos imamo prema njemu, njegovom stvaralaštvu i konačno prema njegovom razumijevanju - dodala je Cvijanović.

Cvijanović je dodala da se najviše priznanje daje ljudima sa izuzetnim zaslugama, te da tu nagradu svakako zaslužuje čovjek koji je toliko postigao u svijetu umjetnosti, odnosno književnosti i zbog svega onoga što je dao čovječanstvu za vrijeme svog stvaralaštva.

Predsjednica Republike Srpske uručila je Handkeu Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.