latinica  ћирилица
07/05/2021 |  17:02 | Autor: SRNA

Linta: Neprijateljska politika Zagreba prema Srbiji i srpskom narodu

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je namjera Hrvatske da formira vojni kamp na Kosovu i Metohiji jedan u nizu neprijateljskih činova i neprijateljske politike zvaničnog Zagreba prema Srbiji i srpskom narodu.
Miodrag Linta - Foto: SRNA
Miodrag LintaFoto: SRNA

Linta je podsjetio da je Hrvatska među prvim državama priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i davala je veliku podršku Prištini da uđe u regionalne i međunarodne organizacije.

Takođe, dodao je, Hrvatska je donijela odluku da značajno poveća svoje vojne snage u okviru misije KFOR-a na Kosovu i Metohiji još od 2009. godine i aktivno se zalaže da lažnu državu Kosovo priznaju i zemlje koje to dosad nisu učinile.

Linta je napomenuo da je prije nekoliko dana hrvatski ministar odbrane Mario Banožić rekao u Prištini da će Hrvatska aktivno pomoći stvaranje vojske takozvanog Kosova i najavio potpisivanje novog memoranduma o razumijevanju između hrvatskog i prištinskog ministarstva odbrane.

On je naveo da su još prilikom potpisivanja prethodnog memoranduma 2012. godine tadašnji hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović i tadašnji ministar bezbjednosnih snaga u Prištini Agim Čeku, dogovorili saradnju i školovanje pripadnika kosovskih bezbjednosnih snaga na hrvatskom vojnom univerzitetu.

Linta je u saopštenju istakao da u Srbiji posluje oko 200 hrvatskih preduzeća, čija ukupna vrijednost ulaganja iznosi oko 800 miliona evra, dok na tržištu Hrvatske posluje svega 10 srpskih firmi čije investicije iznose svega oko 40 miliona evra.

Hrvatska, dodaje on, sprečava ulazak srpskog kapitala i istovremeno protjeruje dosadašnje srpske investicije, a već 30 godina planski otima imovinu srpskih firmi i stotina hiljada protjeranih Srba i drugih oštećenih građana.

- Preostali Srbi u Hrvatskoj su građani trećeg reda i diskriminisani su u mnogim oblastima društvenog života. Sve ove činjenice i mnoge druge jasno pokazuju da Hrvatska vodi neprijateljsku politku prema Srbiji i srpskom narodu - ocijenjuje Linta.