latinica  ћирилица
07/05/2021 |  17:30 ⇒ 08/05/2021 | 07:57 | Autor: RTRS

Banjaluka: Handkeu Orden Republike Srpske (FOTO/VIDEO)

Austrijski književnik i nobelovac Peter Handke doputovao je u Republiku Srpsku. Ugostili su ga najviši zvaničnici i predstavnici akademske zajednice Republike Srpske. Predsjednica Željka Cvijanović odlikovala ga je Ordenom Republike Srpske na lenti za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom. Handke je poručio da je srećan što je došao u Republiku Srpsku, iako su, kaže, jaki vjetrovi duvali protiv toga.
Željka Cvijanović Handkeu uručila Orden Republike Srpske na lenti - Foto: SRNA
Željka Cvijanović Handkeu uručila Orden Republike Srpske na lentiFoto: SRNA

Srećan sam što sam Banjaluci - ovo je veliki trenutak za mene, izjavio je austrijski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2019. Petar Handke. Kaže da je došao u Republiku Srpsku, uprkos jakim vjetrovima koji su bili protiv toga.



- Nisam spavao cijelu noć, ali sam odlučio da dođem ovdje iako su protiv takve moje odluke duvali mnogi jaki vjetrovi. Ali ipak sam odlučio da dođem i srećan sam zbog toga - istakao je nobelovac Petar Handke.

Petar Handke rado je viđen gost poručili su najviši zvaničnici Srpske. Predsjednica Željka Cvijanović Handkeu je uručila Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom. Posebno se zahvalila za Handkeov realan pristup dešavanjima na ovim prostorima.

- Mnogi koji su slali ružne riječi i nastojali tim ružnim riječima da ga obeshrabe da ne dođe u Banjaluku, čak je i to podijelio lično sa nama. On je ipak odlučio da dođe u Banjaluku i mislim da je to velika sramota za sve one koji su pokušali da ga obeshrabre i koji su ga nazivali raznim imenima, pokušali da ga spriječe, vodili neke logističke aktivnosti da se ovo ne desi - naglasila je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srspke.

Handkeu uručen Orden Republike Srpske (Foto: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA)  

Handke je bio jedan od malobrojnih svjetskih intelektualaca koji su devedesetih godina bili na strani srpskog naroda i jasno se zalagao za istinu, da ne može samo srpska strana jedina biti odgovorna za rat u bivšoj Јugoslaviji. Zbog toga je doživio ozbiljan progon, a u medijima čak i bio etiketiran kao fašista. Handke je čovjek koji je posvećen istini, i hvala mu na tome, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- On je čovjek koji je posvećen istini, koji je posvećen umjetnosti i sama priznanja koja je do sada dobio govore o tome. A za Banjaluku ovo je poseban dan kada dočekujemo prijatelja i čovjeka za kojeg gajimo najbolja osjećanja zahvalnosti za sve što je učinio u svom životu i djelima - naglasio je Dodik.

Milorad Dodik i Handke u Banjaluci (Foto: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA)

U Banjaluku, Handke je stigao u pratnji srpskog reditelja Emira Kusturice koji je rekao da se prvi put desilo, da nobelovac posjeti grad koji je posvećen nobelovcu.

- Najsrećniji sam, jer sam doveo čovjeka koji je od sedamdesetih godina prošlog vijeka zadržao istu vjeru u umjetnost kao svetu stvar. Da je drugačije, Handke ne bi bio ono što jeste. Zato je on jedan od najznačajnijih zvanica koje se mogu dočekati u Banjaluci i Republici Srpskoj - naglasio je Kusturica.

Handkeu je u Banjaluci nedavno podignut i spomenik, koji je danas obišao zajedno sa Dodikom i Kusturicom. Iako nije mogao da govori o prvim impresijama sjetio se Vrbasa i još jednog velikana – nedavno preminulog Tozovca. Kaže stihovi njegove pjesme najbolje opisuju njegove osjećaje.

Dodik, Kusturica i Handke

- Mislim o njegovoj predivnoj pjesmi koja završava sa "dugačka je Lajkovačka pruga...". Za mene, to je početak mog boravka ovdje - dodao je Handke.

Prisjetio se i vremena, kada je prije 20 godina posjetio Višegrad, kuću u kojoj je odrastao naš nobelovac Ivo Andrić. Handke je rekao da je za njega to bio veliki momenat. Nije krio radost što će se danas vratiti upravo na isto mjesto, s druge strane Drine.