latinica  ћирилица
07/05/2021 |  18:49 ⇒ 08/05/2021 | 09:05 | Autor: Agencije

U ponoć u Herceg Novom izborna tišina

U Herceg Novom u ponoć počinje izborna tišina uoči lokalnih izbora koji će u tom gradu biti održani u nedjelju, 9. maja, i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta u 20 sati.
Herceg Novi   (Foto:Slavica Kosić /vijesti.me) -
Herceg Novi (Foto:Slavica Kosić /vijesti.me)

Građani će birati između pet koalicija i jednog građanskog pokreta:Izborna lista “Novska lista – Naš grad, naš brod“, “Evropski tim za Herceg Novi“, čija je okosnica DPS, “Pravi Novi, sloboda je u našim rukama“.

Pod rednim brojem četiri je koalicija “Za budućnost Herceg Novog i Boke“, okupljena oko Demokratskog fronta, slijedi “Stevan Katić – Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi“ i koalicija “Dr Dritan Abazović – Crno na bijelo – Može bokeški“.

Novi lokalni parlament imaće 35, umjesto 34 odbornika koliko je bilo do ovih izbora.

Pravo glasa na izborima, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, ima 25.590 birača.

Na izborima u Herceg Novom 2017. godine najviše mandata osvojili su Demokratska Crna Gora – devet i Demokratski front – četiri, dok je DPS Mila Đukanovića, iako je pojedinačno osvojio najviše mandata, 12, izgubila vlast u tom gradu.

Nakon poraza DPS-a na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine, a nakon toga i u Nikšiću, prema pisanju dijela podgoričkih medija, novski izbori su odlična prilika za nastavak “gubitničkog niza“ partije predsjednika Mila Đukanovića.