latinica  ћирилица
07/05/2021 |  19:05 ⇒ 19:06 | Autor: SRNA

U Banjaluci otkrivena bista maršalu Georgiju Žukovu

Spomen-bista sovjetskog vojskovođe i maršala Georgija Konstantinoviča Žukova otkrivena je danas u Banjaluci povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, čime je označen završetak Drugog svjetskog rata u Evropi.
Igor Kalabuhov ispred biste maršalu Žukovu (foto: A. Čavić) -
Igor Kalabuhov ispred biste maršalu Žukovu (foto: A. Čavić)

Spomen-bistu na Trgu palih boraca otkrili su ambasador Rusije u Bih Igor Kalabuhov i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, te u čast svih boraca položili vijence, saopšteno je iz Gradske uprave.

Kalabuhov je izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje istorijskom događaju i za Banjaluku, ali i za Rusiju - otkrivanju biste istaknutom vojskovođi Žukovu.

- Pamćenje njegove uloge i heroizma se pažljivo čuva u Rusiji, a ova bista je ubjedljiv dokaz da je Žukov bitan i za srpski narod - rekao je Kalabuhov obraćajući se nakon otkrivanja biste.

On je ocijenio da pokušaji iskrivljenja istorije treba da budu spriječeni, što je i dug nasljednika zajedničke pobjede.

- U tom stavu smo jedinstveni - dodao je ruski ambasador.

On je zahvalio za ovaj izuzetno značajan projekat, te prijateljski gest koji će nesumnjivo doprinijeti jačanju kulturne saradnje, kao i dodatnom duhovnom zbližavanju ruskog i srpskog naroda.

- Posebno visoko cijenimo da ljudi u Republici Srpskoj njeguju kulturu sjećanja i da se zalažu za očuvanje istorijske istine o Drugom svjetskom ratu - naveo je Kalabuhov.

Iz Gradske uprave su naveli da maršal Žukov predstavlja dio istorijskih ličnosti koje ni u jednom momentu nisu pokleknule pred neprijateljem i zahvaljujući kojima danas srpski narod živi u slobodi.

Maršal Žukov bio je vojskovođa koji je prošao sve stepenice vojne službe, od običnog vojnika do maršala, a uprkos brojnim povredama i bolestima nikada se nije predavao i sebe je u potpunosti stavio u službu svoje zemlje i naroda.

Upravo iz tog razloga, davani su mu uvijek najteži zadaci i pod njegovim rukovodstvom Crvena armija je pobijedila do tada neuništiv Vermaht kod Moskve.

Odbranivši Moskvu, a kasnije i Lenjingrad, general je učinio nešto što sa današnje perspektive izgleda pa gotovo nemoguće, a svako njegovo ratno dostignuće predstavlja spoj nevjerovatne hrabrosti i požrtvovanosti.

Mnogi zapadni vojni istoričari Žukova stavljaju u isti red sa Aleksandrom Velikim i Napoleonom jer su njegove zasluge u Drugom svjetskom ratu neprocjenjive i ogromne.

Preminuo je u 78. godini kao jedna od najpopularnijih osoba u Sovjetskom Savezu i sahranjen je uz vojne počasti na Crvenom trgu ispod zidina Kremlja. Na 100-godišnjicu njegovog rođenja, Ruska federacija je usvojila red i orden Žukova.

Ostaće upamćen u istoriji kao najodlikovaniji maršal – četiri puta odlikovan je titulom Heroja Sovjetskog Saveza i jedan je od tri nosioca Ordena pobjede, a odlikovan je i jugoslovenskim Ordenom slobode i američkom Legijom za zasluge.

Inicijativu da Žukov dobije svoju bistu u Banjaluci zajedno su podnijeli Grad Banjaluka i Gradski odbor SUBNOR-a.