latinica  ћирилица
07/05/2021 |  19:05 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Andrićgrad: Nobelovcu uručena "Velika nagrada Ivo Andrić" (FOTO/VIDEO)

Nobelovcu Peteru Handkeu u Andrićgradu je uručena "Velika književna nagrada Ivo Andrić" Handkeova knjiga "Drugi mač-majska povest" proglašena je za najbolje književno djelo u 2020. Predsjednik Žirija književnik Јovan Delić rekao je da se Handke svojim književnim i životnim djelom svrstao uz velikane - Njegoša i Andrića. Uručena mu je i Povelja počasnog građanina Višegrada.
Dodjela nagrade Handkeu u Andrićgradu - Foto: RTRS
Dodjela nagrade Handkeu u AndrićgraduFoto: RTRS

Nakon dvije i po decenije Peter Handke ponovo u Višegradu. Ovaj put da primi prestižnu književnu nagradu nazvanu po velikanu pisane riječi Ivi Andriću. Trenutak prepun simbolike, dva nobelovca jedan do drugog, iako ih dijele epohe, spaja ih veličanstveno književno djelo i razumjevanje istorije naroda sa ovih prostora, posebno srpskog. Zato je Јovan Delić obrazlažući nagradu , i rekao da je ovo njegova kuća, njegov grad i njegova rijeka.

- Zato je Handke planetarna pojava, za nas za mene, on je mitska kosovska ličnost stara šest i po stoljeća, zato je pravi zavičaj Handkea Kosovo i Metohija. Zato se on poistovjećuje sa Njegošem i Andrićem - rekao je Јovan Delić, predsjednik žirija za dodjelu "Velike književne nagrade Ivo Andrić".

Nobelovci

Uručujući nagradu, direktor Andrićevog Instituta Emir Kusturica kratko je govorio, a sve rekao o Peteru Handkeu

- Hvala ti brate, hvala ti brate , hvala ti brate - naglasio je Kusturica. 

Nobelovac Peter Handke kazao je da se upoznao sa djelom nobelovca Ive Andrića ali i djelima Miloša Crnjaskog, Meše Selimovića, književniku Milovanu Danojliću koji živi i radi u Francuskoj uputio je pozdrave iz Višegrada i zahvalanost. Poručio je da književnost može biti lijek za naše različitosti i probleme.

- Ovi strašni ratovi koji su se dogodili na Balkanu, ma koliko to apsurdno zvučalo, donijeli su i nešto dobro. Prvi put sam u životu od riječi do riječi iščitao djela Ive Andrića - poručio je Handke.



Handkeu je odlukom Senata Univerziteta u Istočnom Sarajevu dodijeljena titula počasnog doktora za zasluge u oblasti kulture, umjetnosti i stvaralaštva.

-Ali i zbog odnosa prema mom srpskom narodu, hvala vam što pronosite istinu o Srbima - istakao je Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U Andrićevom institutu održan je okrugli sto na kojem su akademici, književnici govorili o djelu Petera Handkea, među učesnicima bili su Matija Bećković, Muharam Bazdulj i drugi.