latinica  ћирилица
07/05/2021 |  19:22 ⇒ 19:22 | Autor: SRNA

Kurtijeva tužba je skretanje pažnje sa ekonomije

Nova najava "tužbe za genocid" premijera samozvanog Kosova Aljbina Kurtija protiv Srbije predstavlja još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na, prije svega, socijalna i ekonomska očekivanja građana, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Petar Petković - Foto: Facebook
Petar PetkovićFoto: Facebook

Petković je napomenuo da je Kurtijeva tužba neostvariva, budući da samoproglašeno Kosovo nije država.

- Umjesto što se bavi populističkim zamajavanjem svojih sunarodnika najavljivanjem nekakve tužbe protiv Srbije, Kurti bi trebalo konačno da shvati da nije više opozicija i politički diverzant, već da je sa novom ulogom dobio i novu odgovornost - istakao je Petković u saopštenju.

On kaže da prijetnje tužbama, baš kao i prijetnje stvaranjem takozvane velike Albanije predstavljaju pokušaj destabilizovanja prilika u regionu, s obzirom na to da Priština i dalje ima opasne nade da bi na neki način mogla profitirati u takvom scenariju.

Petković je naglasio da je stabilnost regiona, ekonomski i demokratski razvoj jedini razuman put za izlazak iz postkonfliktne psihoze u kojoj je dio društva na Kosovu i Metohiji i dalje zarobljen.

- Zato je dijalog, od kojeg Kurti uporno bježi, jedina šansa za miran rasplet i rješavanja nesuglasica, i što prije u Prištini to shvate to će i šanse za prevazilaženje nagomilanih društvenih i ekonomskih problema na Kosovu i Metohiji biti veće - poručio je Petković.