latinica  ћирилица
07/05/2021 |  19:27 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Poziv hroničnim bolesnicima da se prijave za vakcinaciju (VIDEO)

Na banjalučkom velesajmu građani stariji od 65 godina od danas se mogu vakcinisati bez predhodnog zakazivanja. Na raspolaganju im je vakcina proizvođača "Astra Zeneka".
Vakcinacija u Banjaluci - Foto: RTRS
Vakcinacija u BanjaluciFoto: RTRS

Do prije dva dana na Banjalučkom velesajmu vakcinisano je oko 7.900 lica, od čega ih je 3.000 revakcinisano.

Sljedeća prioritetna grupa, koja će doći na red za vakcinaciju su hronični bolesnici, ratni vojni invalidi i osobe sa invaliditetom. Resorno ministarstvo i Institut za javno zdravstvo juče si im uputili poziv da se jave timovima porodične medicine radi evidentiranja.

- Svi oni koji imaju neko hronično oboljenje trebaju da se jave porodičnom ljekaru koji će da procijeni da li odgovaraju toj grupi za vakcinaciju. Nama je prioritet sa se svi što prije vakcinišu - izjavio je Mladen Šukalo, specijalista porodice medicine i član tima za vakcinaciju u Domu zdravlja Banjaluka.

Banjalučki dom zdravlja im je omogućio, da se osim kod porodičnog ljekara, za vakcinaciju prijave i putem SMS poruke na broj telefona 065/1314 ili putem E-čekaonice na sajtu ove zdravstvene ustanove. Time će automatski biti evidentirani u program za vakcinaciju.

U Domu zdravlja u Istočnom Sarajevu kažu da su spremni i za vakcinaciju ove grupe. Јoš nije završena vakcinacija lica starijih od 65 godina. Od 3.200 prijavljenih, vakcinisano je oko polovine.

- Među pacijentima preko 65 godina svakako ima veliki broj hroničnih bolesnika. Dakle, sačekaćemo da se vakciniše ova grupa koja se prva prijavila, pa onda i hronični bolesnici mlađi od 65 godina - naglasio je Danko Vasiljević, koordinator za vakcinaciju u Domu zdravlja Istočno Sarajevo.

Slična situacija i u Domu zdravlja u Bijeljini. Sa vakcinacijom starijih od 65 godina, od ponedjeljka će uporedo krenuti i vakcinacija hroničnih bolesnika.

- Pozivam sve naše stanovnike koji su stariji od 65 godina ili su hronični bolesnici da se u utotorak i srijedu, od 7-13 časova jave u Dom zdravlja za besplatnu vakcinaciju Astra Zenekom - poručila je direktorka Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin.

U Bijeljinskom domu zdravlja kažu da imaju preko 17.000 prijavljenih građana zainteresovanih za vakcinaciju.