latinica  ћирилица
07/05/2021 |  19:33 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Namjera Zagreba da na KiM gradi vojni kamp naljutila Beograd i uznemirila Srbe (VIDEO)

Gradonačelnici 10 opština na Kosovu i Metohiji sa srpskom većinom izrazili su najoštrije protivljenje najavi Hrvatske da u toj pokrajini izgradi vojnu bazu. Hrvatski vojnici se već nalaze u okviru KFOR-a, a najavljeno povećanje njihovog broja izazvalo je nemir kod građana u ovoj južnoj srpskoj pokrajini.
KFOR (ilustracija) -
KFOR (ilustracija)

Gradonačelnici srpskih opština su u svom saopštenju upozorili da najava, da će na Kosovu i Metohiji biti izgrađena baza vojske Hrvatske, kod Srba izaziva sjećanja na akcije etničkog čišćenja "Bljesak" i "Oluja", iza kojih su ostali spaljena sela i gradovi, ubijeni i nestali Srbi.

- Svi oni koji misle da će biti novih Oluja i novih pogroma, moja poruka njima i našem narodu na Kosovu je da se to neće desiti. I kada ja kažem da se to neće desiti, to je garancija da se neće desiti - rekao je Vučić.

Hrvatska je aktivno pomagala osnivanje i obuku takozvanih Kosovskih bezbjednosnih snaga, a trenutno, u sastavu KFOR-a, ima 37 svojih vojnika.

Milovan Drecun, predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju skupštine Srbije, ističe da se apsolutno ne vidi potreba da za ovako mali broj hrvatskih vojnika bude izgrađena neka nova baza ili vojni kamp.

- To onda upućuje na zaključak da cilj hrvatskih vojnika nije misija koju obavlja KFOR, nego, po mom mišljenju, apsolutna podrška prerastanju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova - navodi Drecun.

Hrvatski plan o podizanju vojne baze dolazi istovremeno sa planom prištinskih vlasti da na visu Crnuša izgradi bazu za takozvane Kosovske snage bezbjednosti. Ova tačka dominira nad Sjevernom Mitrovicom i desetak sela sa srpskom većinom, što analitičari u Beogradu ocjenjuju i kao osvajanje strateške pozicije.

- Kosovske snage bezbjednosti, bez obzira što se sada tretiraju kao nacionalna vojska sa zadatkom da zaštiti suverenitet Kosova, što su oni napisali, ipak su pod kontrolom KFOR-a, i dok je KFOR-a, oni ne mogu da se razmašu. Ali, KFOR neće vječno ostati činjenica na terenu - naglasio je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Očekivano, izostala su reagovanja zvaničnika zemalja Zapada, iako je potpuno jasno da su i hrvatske i prištinske najave o izgradnji baza protivne Rezoluciji 1244. Takođe, ovim je još jednom grubo prekršen dogovor Srbije i NATO po kojem pripadnici KBS-a ne mogu na sjever Kosova bez odobrenja KFOR-a.