latinica  ћирилица
07/05/2021 |  21:20 ⇒ 21:20 | Autor: SRNA

Slovenija: Zabrana rada trgovina nedjeljom nije u suprotnosti sa Ustavom

Ustavni sud Slovenije objavio je presudu prema kojoj zabrana rada trgovina nedjeljom i praznicima nije u suprotnosti sa Ustavom.
Kupovina (Foto: pixabay.com) -
Kupovina (Foto: pixabay.com)

Ovom sudskom odlukom odbačena je inicijativa koju je podnijelo više trgovina. Trgovačko odjeljenje Privredne komore objavilo je da će presudu dobro proučiti.

Prema presudi objavljenoj na stranici Suda, zakonska zabrana nedjeljom i praznicima ne krši ustavno pravo na slobodnu privrednu inicijativu, .

Ustav garantuje privrednu inicijativu, ali to ne znači da je izvođenje privredne aktivnosti potpuno slobodno - ono se može ograničiti ako se time obezbjeđuje javna korist ili zaštita zdravlja, prenijeli su slovenački mediji.

Slovenački parlament je u septembru prošle godine, velikom većinom, podržao zabranu rada trgovina nedjeljom i praznicima, pri čemu tim danima mogu raditi trgovine manje od 200 metara kvadratnih, one u okviru benzinskih pumpi, na graničnim prelazima, u lukama, na aerodromima, željezničkim i autobuskim stanicama, te u bolnicama.

Od zabrane su izuzete i druge privatne prodavnice manje od 200 metara kvadratnih pod uslovom da vlasnici sami poslužuju kupce.