latinica  ћирилица
07/05/2021 |  21:27 ⇒ 21:29 | Autor: RTS

UEFA se dogovorila sa većinom "odmetnika"

Od 12 klubova koji su pokrenuli priču o Superligi, devet se pokajalo i priznalo grešku, ali i prihvatilo posljedice i kazne od UEFA.
UEFA - Foto: TANЈUG
UEFAFoto: TANЈUG

UEFA je saopštila da je postignut dogovor sa devet od 12 klubova pokretača Superlige, o posljedicama i kaznama zbog pokušaja osnivanja takmičenja van zvaničnih fudbalskih organizacija.

Bijelu zastavu su istakli Mančester siti, Mančester junajted, Liverpul, Totenhem, Arsenal, Atletiko, Milan i Inter. 

Pomenuti klubovi koji su se odrekli Superlige, moraće da se odreknu i pet odsto UEFA nagradnog fonda za prvu sezonu koju budu igrali u međunarodnim takmičenjima.

Takođe, kao gest dobre volje - uplatiće zajedno 15 miliona evra za djecu, omladinu i nižerazredne klubove u lokalnim zajednicama.

Ukoliko ponovo budu pregovarali o učestvovanju u nekom sličnom takmičenju, van zvaničnih okvira, biće kažnjeni sa 100 miliona evra, a 50 miliona će platiti ukoliko prekrše dogovor sa UEFA.

- Nakon što su ovi klubovi preuzeli odgovornost i pokazali želju da poprave sve što su napravili, Uefa želi da zatvori ovo poglavlje i nastavi dalje u pozitivnom duhu - poručio je prvi čovjek Evropske fudbalske unije, Aleksandar Čeferin.

Madridski Real, Barselona i Јuventus još ne priznaju poraz, pa se epilog borbe sa UEFA tek očekuje, a kazne će, bez dileme, biti daleko teže.