latinica  ћирилица
07/05/2021 |  22:01 ⇒ 22:02 | Autor: Agencije

Turisti oboljeli od kovida u Crnoj Gori biće liječeni o trošku države

U susret turističkoj sezoni u Crnoj Gori finalizovani su zdravstveni protokoli, a Vlada je donijela odluku da se stranim turistima koji se razbole od kovida za vrijeme boravka u toj zemlji omogući bolničko liječenje o trošku Crne Gore.
Crna gora - Turizam (Foto:novostidana.rs) -
Crna gora - Turizam (Foto:novostidana.rs)

Ministar ekonomskog razvoja Јakov Milatović rekao je na konferenciji za novinare da će zdravstveni protokoli naredne sedmice biti distribuirani turističkoj privredi i ambasadama, i biće i na engleskom i ruskom jeziku.

Ministarka zdravlja Јelena Borovinić Bojović je rekla da su se potrudili da pojednostave protokol i da će turistima biti objašnjeno kako da se ponašaju ako osjete simptome kovida ili se zaraze kovidom, prenose "Vijesti".

- Vlada je donijela odluku da se turisti, koji se razbole od kovida-19 za vrijeme boravka u Crnoj Gori i budu bolnički zbrinuti, liječe o trošku države - rekla je ona.

PCR testiranje će se, u slučaju da je turistima potrebno za povratak u svoju zemlju, nesmetano obavljati u Crnoj Gori na dva paralelna načina - jedan će biti organizovan uz pomoć Instituta za javno zdravlje Crne Gore i vršiće se besplatno, a turisti će imati na usluzi i mogućnosti izrade testova i u privatnim laboratorijama, dodala je ministarka.

Svi hotelijeri će 10 odsto kapaciteta namijeniti za eventualne slučajeve obolijevanja od kovida-19, najavila je takođe Borovinić Bojović.

Na snazi ostaje mjera o ulasku u Crnu Goru bez testa državljanima Srbije, Hrvatske, BiH, Rusije, Belorusije, Ukrajine i Albanije.