latinica  ћирилица
08/05/2021 |  08:11 ⇒ 11:11 | Autor: SRNA

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida

Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Јasenovac danas će biti obilježen u Kozarskoj Dubici i Donjoj Gradini.
Donja Gradina (Foto: jusp-donjagradina.org) -
Donja Gradina (Foto: jusp-donjagradina.org)

>>> Prenos na programu RTRS i našem portalu >>>

Svetom liturgijom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici počelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Program se nastavlja u 11.00 časova u Donjoj Gradini, gdje je bilo najveće stratište koncentracionog logora Јasenovac, vjerskim obredom na grobnom polju Topole, u 11.20 časova polaganjem vijenaca i cvijeća, dok je u 11.40 časova predviđeno obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju u Donjoj Gradini prisustvovaće predsjednici Republike Srpske Željka Cvijanović i Srbije Aleksadar Vučić, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, te ministri u Vladi Srpske.

Očekuje se i dolazak predstavnika ambasada akreditovanih u BiH, rukovodstva gradova i opština, predstavnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i SUBNOR-a.

Prema izvještaju državne komisije 1946. godine, u periodu postojanja logora Јasenovac od 1941. do 1945. godine na najstravičniji način pogubljeno više od 700.000 ljudi.

U logoru Јasenovac je, prema izvještajima nezavisnih komisija, ubijeno 700.000 Srba, a logor je bio mjesto masovnih stradanja žena i djece.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u znak sjećanja na ubijenu djecu danas će prvi put obilježiti na državnom nivou i Dan sjećanja na umorenu djecu u NDH - njih 74.642, a samo u logoru Јasenovac 19.432.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je ustaški logor Јasenovac bio jedan od najmonstruoznijih logora kojeg pamti ljudska civilizacija.

- NDH se crnim slovima upisala u istoriju po tome što je jedina od kada civilizacija postoji imala logore za djecu u Јastrebarskom i Sisku - istakao je Milunović.

Događaj u Donjoj Gradini biti obilježen uz poštovanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije - uz skraćeni program i ograničeni broj građana.