latinica  ћирилица
08/05/2021 |  09:20 ⇒ 12:18 | Autor: RTS

U sukobima policije i vjernika u Јerusalimu više od 220 povrijeđenih

U sukobima izrealske policije i Palestinaca u Јerusalimu, gdje su kod džamije Al Aksa Palestinci gađali kamenicama izraelsku policiju koja je odgovorila gumenim mecima, vodenim topovima i suzavcem, povrijeđeno je 205 Palestinaca i 17 policajaca.
Јerusalim (foto: Bienchido / CC BY-SA 4.0) -
Јerusalim (foto: Bienchido / CC BY-SA 4.0)

Sukobi kod jerusalimske džamije Al Aksa posljedica su višednevnih tenzija i jučerašnje pogibije dvojice Palestinaca nakon što su izraelske snage bezbijednosti odgovorile na napad iz vatrenog oružja trojice ljudi na izraelsku bazu na okupiranoj Zapadnoj obali, javio je ranije AP.

Sinoćni sukobi su izbili kada je veliki broj pripadnika izraelske policije raspoređen oko džamije Al Aksa, dok su muslimani klanjali na večernjoj molitvi u svetom mjesecu Ramazana.

Na video snimcima sa lica mjesta vidi se da su vernici bacali stolice, kamenje i druge predmete prema policiji koja je tokom intervencije upala u džamiju.

Palestinska služba Crvenog polumjeseca otvorila je ambulantu na mjestu sukoba i pružala pomoć povrijeđenima, a izraelska policija je saopštila da je bila prinuđena da primjeni silu kako bi "uspostavila javni red narušen pobunom više hiljada vjernika - prenio je Bi-Bi-Si.

Predstavnici džamije su pozvali preko zvučnika na smirivanje situacije zahtijevajući od policije da "odmah prekine da ispaljuje gumene metke i suzavac na vjernike", a od mladih Palestinaca da se "smire i prekinu da protestuju", navedeno je u izvještaju dopisnika Rojtersa sa lica mjesta.