latinica  ћирилица
08/05/2021 |  09:46 ⇒ 10:12 | Autor: RTRS

Film "Dnevnik Diane Budisavljević" na RTRS u 21.00

Radio-televizija Republike Srske prikazaće večeras u 21.10 časova igrano-dokumentarni film "Dnevnik Diane Budisavljević" o ženi koja je spasila više od 10.000 srpske djece iz ustaških logora, a povodom obilježavanja Dana proboja Јasenovca i Dana sjećanja na sve žrtve ustaških logora i Holokausta.
Film Dnevnik Diane Budisavljević - Foto: Screenshot/YouTube
Film Dnevnik Diane BudisavljevićFoto: Screenshot/YouTube

Film rediteljke Dane Budisavljević, prikazuje potresnu priču o strašnom stradanju Srba i srpske djece.

Ovo izuzetno igrano-dokumentarno ostvarenje osvjetljava nesvakidašnji heorijski čin Diane Budisavljević, Zagrepčanke austrijskog porijekla, udate za srpskog hirurga, koja je u vrijeme ustaškog režima u tadašnjoj Hrvatskoj iz koncentracionih logora spasila od smrti više od 10.000 srpske djece.

Ona je svoju humanitarnu akciju pokrenula šest mjeseci nakon formiranja NDH, u jesen 1941. godine, kada je saznala da Srpkinje i Јevrejke sa djecom odvode u logore u kojima umiru od zlostavljanja, gladi i bolesti.

Koristeći svoje austrijsko porijeklo, ona je sa nekoliko prijatelja počela akciju koja se ubraja u najplemenitiji podvig u Drugom svjetskom ratu.

Zahvaljujući njenoj kartoteci dječijih sudbina koju je vodila, dokazana su monstruozna stradanja srpske djece, iako joj je komunistička jugoslovenska vlast odmah poslije oslobođenja nepovratno oduzela ovu dokumentaciju.

Dianin dnevnik je poslije njene smrti 1978. godine pronašla njena unuka i na njemu se bazira potresna filmska priča, koja svjedoči o strašnom vremenu ustaških zločina.

Film sadrži bolne i dramatične iskaze glavnih aktera i svjedoka tih događaja, preživjele djece, koje je Diana spasila - Nade Vlaisavljević, Milorada Јandrića i Živka Zelenbrza, koji su danas već stari ljudi.