latinica  ћирилица
08/05/2021 |  10:44 ⇒ 10:46 | Autor: RTS

Pad kineske rakete koja kruži oko Zemlje očekuje se danas, ali gdje - još se ne zna (FOTO)

Ostaci kineske rakete lansirane prošle nedjelje mogli bi se da se vrate u atmosferu kasno u subotu, ili rano u nedjelju, saopštio je američki federalni Centar čiji je fokus na istraživanju svemira.

Kinesko ministarstvo saopštilo je u petak da će ostaci rakete sagorjeti prije ulaska u atmosferu i da je malo vjerovatno da će prouzrokovati bilo kakvu štetu.

Vojska SAD saopštila je prethodno da Američka svemirska komanda prati nekontrolisani ponovni ulaz kineske rakete, prenosi Rojters.

Organizacija "Aerospejs korporejšn" navela je na Tviteru da se prema posljednjim predviđanjima očekuje da će tijelo rakete "long marč 5b" ponovo ući u atmosferu u 8 sati u nedjelju.

Prema predviđanjima te organizacije ulazak se očekuje kod novozelandskog Novog ostrva, ali je, kako prenosi agencija, pad moguć bilo gdje.

Dijelovi možda padnu i u Italiji

Iz italijanske civilne zaštite upozorili su stanovnike južnih regiona Umbrija, Lacijum, Abruco, Molize, Kampanja, Bazilikata, Apulija, Kalabrija, Sicilija i Sardinija, da u noći sa 8. na 9. maj ostanu "u zatvorenim prostorima" jer postoji mogućnost da ostaci kineskog satelita, koji bez kontrole pada na Zemlju, završe u dijelovima upravo tih italijanskih regiona.

Prema riječima direktora Civilne zaštite Fabricija Kurča, koje prenosi agencija Ansa, postoji mala vjerovatnoća da dijelovi satelita, čak i ako padnu, oštete zgrade, ali se građanima za svaki stučaj savjetuju da oko 2.00 časova 9. maja ostanu iza zatvorenih vrata.

Dijelovi bi, prema prema procjeni kineskih stručnjaka, trebalo da padnu negdje u more, ali postoji i mala vjerovatnoća da završe tamo gdje nije planirano.

Јezgro rakete visoko 30 metara rakete "long marč 5B" lansiralo je modul "Nebeska harmonija" u Zemljinu orbitu 29. aprila.

Zatim je "long marč 5B" ušao u orbitu, čime je nastala mogućnost za jedan od najvećih nekontrolisanih ulazaka u atmosferu. Neki eksperti se pribojavaju da bi raketa mogla da padne u naseljeno područje.

Dio rakete, prema podacima američke vojske, kruži oko Zemlje na svakih 90 minuta brzinom od oko 27.600 kilometara na čas na visini od više od 300 kilometara.