latinica  ћирилица
08/05/2021 |  11:49 ⇒ 12:54 | Autor: SRNA

Položeni vijenci na grobnom polju Topole za jasenovačke žrtve (FOTO)

Na grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina položeni su vijenci za više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.
Polaganje vijenaca - Foto: RTRS
Polaganje vijenacaFoto: RTRS

Vijence su položili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: RTRS

Ostale prisutne zvanice su položile po jednu ružu.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Prije polaganja vijenaca služen je parastos srpskim žrtvama, te upućene jevrejska i romska molitva.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u znak sjećanja na ubijenu djecu danas će prvi put obilježiti na državnom nivou i Dan sjećanja na umorenu djecu u NDH - njih 74.642, a samo u logoru Јasenovac 19.432.

Foto: RTRS

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.

Sistem logora smrti Nezavisne Države Hrvatske obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina, kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Јasenovac.