latinica  ћирилица
08/05/2021 |  14:12 ⇒ 09/05/2021 | 08:45 | Autor: SRNA

Vučić sutra uručuje Handkeu Orden Karađorđeve zvijezde

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Beogradu sa istaknutim austrijskim piscem i dobitnikom Nobelove nagrade za književnost Peterom Handkeom i uručiti mu Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena.
Aleksandar Vučić (Foto: Instagram) -
Aleksandar Vučić (Foto: Instagram)

Sastanak će biti održan u 12.00 časova u zgradi Predsjedništva, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Vučić je 2020. godine, povodom Dana državnosti Srbije, dodijelio Handkeu Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena, zbog naročitih zasluga u predstavljanju Srbije i njenih građana u oblasti kulturne djelatnosti i ličnom istrajavanju u beskompromisnoj odgovornosti prema istini.

Predsjednik Komisije za odlikovanje Sima Avramović rekao je tada da Handke za Srbiju predstavlja pravog prijatelja, osvjedočenog i istrajnog u najtežim trenucima.

- Zdušno je branio srpsku istinu i kada je zbog toga doživljavao neprijatnosti i osporavanja, čak i po dobijanju Nobelove nagrade koja mu nije izmakla samo zahvaljujući njegovom jedinstvenom književnom talentu - rekao je Avramović.

Orden Karađorđeve zvijezde je odlikovanje Srbije koje se dodjeljuje za naročite zasluge i uspjehe u predstavljanju države i njenih građana.

Ovo odlikovanje ustanovljeno je 2009. godine, već 2010. prva osoba koja ga je dobila Ukazom predsjednika Srbije o odlikovanjima povodom Dana državnosti 2012. godine bio je srpski teniser Novak Đoković.