latinica  ћирилица
08/05/2021 |  14:43 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Donacija Evropske unije Srpskoj - 22.500 PCR testova (VIDEO)

Evropska unija donirala je Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske 22.500 PCR testova i istu količinu transportnih podloga. Zajedno sa ovom donacijom, Republici Srpskoj od marta prošle godine Evropska unija uručila je pomoć vrijednu dva miliona evra.
Željka Cvijanović i Јohan Satler - Foto: RTRS
Željka Cvijanović i Јohan SatlerFoto: RTRS

U protekloj godini, Srpska je testirala više od 260.000 uzoraka na prisustvo virusa korona, a više od polovine svih testova urađeno je u Istitutu za javno zdravstvo.

- I u budućnosti ćemo nastaviti da vršimo dijagnostiku na prisustvo virusa korona, što predstavlja jedan od osnovnih činilaca kako bi mogli praviti epidemiološku sliku i kreirati epidemiološke mjere - rekao je Branislav Zeljković  direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

 

Samo Srpskoj, Evropska unija u proteklih godinu dana donirala je medicinsku opremu vrijednu više od dva milona evra. Novih 22.500 testova i popratne opreme, popunilo je zalihe.

- Zašto ovakve donacije? Pa prije svega zato što cijeli region zapadnog Balkana, BiH kao zemlja koja je u fazi pridruživanja, svakako su naši najbliži partneri i prijatelji, a partnerima i prijateljima koji su u nevolji uvijek pomažete - istakao je TЈohan Satler šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je važnost imunizacije.

- Ono što je važno i na šta su apelovali i prethodnici, je činjenica da se nastavi proces imunizacije stanovništva. Kao što znate, Republika Srpska je otpočela proces još 12. febuara i on teče u kontinuitetu, maltene neprekidno. Nismo uvijek zadovoljni količinama kojim raspolažemo kada su u pitanju vakcine, ali smo zadovoljni činjenicom da se proces ne prekida - dodala je Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

 

Donirana oprema dio je ukupne medicinske pomoći Evropske unije namijenjene Bosni i Hercegovini za borbu protiv virusa korona, u vrijednosti od 7,76 miliona evra.