latinica  ћирилица
08/05/2021 |  15:51 | Autor: SRNA

Selaković: Ruski narod zadao smrtni udarac ubilačkoj mašineriji

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je u čestitki ministru inostranih poslova Rusije Sergeju Lavrovu povodom Dana pobjede nad fašizmom istakao da danas niko ne smije da ima sumnje da je ruski narod taj koji je zadao smrtni udarac najopasnijoj ideologiji i ubilačkoj mašineriji koju je svijet ikada vidio.
Nikola Selaković - Foto: SRNA
Nikola SelakovićFoto: SRNA

-  Ruski i drugi narodi Sovjetskog Saveza su herojskom odbranom svoje otadžbine u Drugom svetskom ratu pobedili, ne samo agresora, već i neprijatelja celog slobodnog čovečanstva - naveo je Selaković u čestitki.

On je istakao da je srpski narod ponosan na svoju antifašističku tradiciju i činjenicu da je tokom Drugog svjetskog rata organizovao prvi i najmasovniji oružani gerilski otpor na okupiranim teritorijama, i da je na svaku pobjedu velike Crvene armije gledao kao na sopstvenu.

Selaković je istakao da će Srbija ostati čvrsto na pozicijama njegovanja istine o Drugom svjetskom ratu, a protiv pokušaja da se revizijom istorije umanji presudna i ključna uloga Sovjetskog Saveza i herojskog ruskog naroda u pobjedi nad nacizmom, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je posebno podvukao da će, kao što su srpski i ruski narod tada bili saveznici u borbi protiv svjetskog zla, tako i danas biti jedinstveni u njegovanju sjećanja na stradalništvo i nepokolebljivi otpor predaka.

- Vatra na spomen-groblju oslobodilaca Beograda, na kojem rame uz rame počivaju jugoslovenski i sovjetski heroji, goreće večno, a večni će biti i naše sećanje na slavne trenutke zajedničke istorije i opredeljenost da se zajednički borimo za mir i multilateralizam u svetu, a protiv svake ideologije zla - dodao je Selaković.