latinica  ћирилица
08/05/2021 |  16:28 ⇒ 17:07 | Autor: SRNA

Obilježeno 29 godina od stradanja Srba u Odžaku

U Vukosavlju i selu Novi Grad kod Odžaka danas je obilježeno 29 godina od zatvaranja 1.294 Srba u odžačke logore u Fabrici "Strolit" i objektu osnovne škole u ovoj federalnoj opštini.
Vukosavlje - sjećanje - Foto: SRNA
Vukosavlje - sjećanjeFoto: SRNA

Predstavnici udruženja logoraša "Odžak 92", članovi porodica žrtava i načelnik Vukosavlja Borislav Rakić položili su vijence i zapalili svijeće na centralnom spomen-obilježju stradalim odžačkim Srbima u Vukosavlju, a potom je kod spomenika u porti crkve Svetog Petra i Pavla u Novom Gradu služen parastos i položeni vijenci za poginule logoraše i borce iz ovog kraja.

Predsjedik Udruženja logoraša "Odžak 92" Milan Miletić rekao je da torturu u logorima u Odžaku, a kasnije u Brodu, Orašju, Slavonskom Brodu i Splitu u Hrvatskoj, nisu preživjela 42 logoraša, a u odbrani Republike Srpske poginulo je 20 srpskih boraca koji su prethodno prošli kroz logore hrvatsko-muslimanskih jedinica u kojima su nad njima primijenjene 132 metode mučenja.

- Od 1.294 srpska logoraša, u odžačkim logorima je od maja do jula 1992. godine bilo zatvoreno 864 muškarca, 326 žena i 104 djeteta - rekao je Miletić, koji je i član Predsjedništva Saveza logoraša Repbulike Srpske.

On je naveo da su u tom periodu silovane 62 Srpkinje, od kojih je najmlađa žrtva imala 10, a najstarija 60 godina.

Miletić je istakao da logoraši nisu zadovoljni procesuiranjem poznatih zločinaca nad srpskim civilima.

- Od 174 krivične prijave za najteže ratne zločine, samo je sedam zločinaca osuđeno na ukupno 70 godina zatvora - rekao je Miletić i dodao da u zadnje tri godine nema nijedne istrage niti podignute optužnice za zločine počinjene na prosotru cijele Posavine.

Miletić je naveo da je neshvatljivo pravdanje pravosudnih institucija da je epidmije virusa korona razlog za obustavljanje procesuiranja, te da se može zaključiti da kod nadležnih pravosudnih institucija BiH ne postoji volja da budu istražena zlostavljanja logoraša, kao i slučajevi silovanja žena.

Zadnji srpski zatočenik sa područja Odžaka razmijenjen je 26. maja 1993. godine.

Odbornik u Skupštini opštine Odžak iz reda srpskog naroda Damir Ivetić rekao je da se na prostor Odžaka do sada vratilo oko 200 domaćinstava sa blizu 400 članova.