latinica  ћирилица
08/05/2021 |  17:06 ⇒ 17:06 | Autor: SRNA

Cvijanović: Značajno obilježavati sve važne datume iz istorije

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je značajno da se svi važni datumi iz istorije obilježavaju i da se iskazuje poštovanje prema žrtvama.

Cvijanović je istakla da događaji poput današnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u koncentracionom logoru Јasenovac u Donjoj Gradini izazivaju emocije i posebno opredjeljenje da se spriječi da se takve stvari ponove.

- Donja Gradina je mjesto gdje smo veoma emotivni i posebno tužni, užasnuti i zabrinuti pri posmisli da se tako nešto moglo desiti i nadamo se da se nikada više neće ponoviti - rekla je Cvijanović novinarima u Banjaluci.

Ona je ukazala da svijest o nacionalnom ne treba suzbijati nigdje, ali da se paralelno sa tim treba graditi svijest da mržnja i bilo kakve razlike ne treba da budu povod da bi se oduzeo nečiji život.

- Nažalost, naša prošlost je teška sa puno ožiljaka i rana i treba da iskazujemo poštovanje prema žrtvama - rekla je Cvijanović.

Ona je ocijenila da ono što se dešavalo u prošlosti i što predstavlja veliku stvar za neki narod ili neku zajednicu zaslužuju dužnu pažnju i poštovanje.

- Ove godine, kao što je to slučaj bio i prethodne, svi značajni datumi iz istorije se obilježavaju na jedan drugačiji način zbog epidemiološkim mjera - dodala je Cvijanović.