latinica  ћирилица
08/05/2021 |  18:22 ⇒ 18:22 | Autor: SRNA

Milanović: Povećanje broja vojnika na Kosovu "nije provokacija" Srbiji

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da povećanje broja hrvatskih vojnika na Kosovu nije "nikakva provokacija" Srbiji.
Zoran Milanović (Foto: Nacional/M.K) -
Zoran Milanović (Foto: Nacional/M.K)

- Već sam potpisao to naređenje, ali sad da sam znao da im to toliko smeta, možda bismo razgovarali, bez ruganja - rekao je Milanović i dodao da nije mislio da će "ljudima u Beogradu, konkretno /predsjedniku Srbije Aleksadru/ Vučića smetati povećano prisustvo hrvatskih vojnika na Kosovu.

On je rekao da to nije provokacije, već da srpske vlasti "ne znaju kako da se izvuku iz klopke u koju su sami upali prije 30 godina sa /Slobodanom/ Miloševićem, koji je izazvao rat u Јugoslaviji".

Milanović tvrdi da je pitanje nezavisnosti i položaja albanskog naroda "tema koja je dovela do nekoliko ratova".

On je dodao da je Kosovo "država koju je priznala praktički cijela EU, osim pet država".

Milanović kaže da srpske vlasti "sve rade da ne uđu u EU, a kao pregovaraju".

- Mi nismo u ravnopravnom položaju. Mi smo članica EU, oni nisu. I ako žele ući, moramo razgovarati. Nama nije padalo na pamet da se tako bezobrazno i drsko ophodimo sa državama - sa Slovenijom koja je manja od Hrvatske, ali je bila članica EU - dodao je Milanović.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je juče da je Hrvatska mogla da odbije KFOR, te da je odluka o povećanju broja vojnika donesena da bi se "dodatno ponizila Srbija".