latinica  ћирилица
08/05/2021 |  18:37 ⇒ 18:38 | Autor: SRNA

Putin: Opravdana zabrinutost zbog situacije u Avganistanu

Situacija u Avganistanu opravdava zabrinutosti u susjednom Tadžikistanu, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin tokom susreta sa predsjednikom te države Emomali Rahmonom u Moskvi.
Vladimir Putin (@KremlinRussia) - Foto: Twitter
Vladimir Putin (@KremlinRussia)Foto: Twitter

- Bezbjednosna pitanja u regionu su od ključne važanosti u regionu zbog nedavnih dešavanja u Avganistanu. Znam da ste zabrinuti zbog situacije i to je opravdano - naglasio je Putin.

Prema njegovim riječima, Moskva čini sve kako bi podržala Dušanbe u tom sektoru i ukazao na to da Rusija utvrđuje svoju vojnu bazu u Tadžikistanu uz oružane snage te zemlje.

Poslije skoro 20 godina, SAD i NATO su 1. maja zvanično počeli povlačenje svojih posljednjih trupa iz Avganistana, prepuštajući zemlju neizvjesnoj budućnosti usred sve većih napada talibanskih pobunjenika.

Skoro 10.000 NATO vojnika iz misije "Odlučna podrška", uključujući 2.500 vojnika iz SAD i oko 1.100 iz Njemačke, kao dva najveća kontingenta, napustiće Avganistan do 11. septembra.

Povlačenje međunarodnih snaga biće, takođe test za avganistanske snage bezbjednosti, koje će morati da brane teritoriju koju trenutno kontrolišu i podržavaju vladu bez direktne međunarodne podrške.

Posljednjih nedjelja američki generali izrazili su bojazan da bi povlačenje moglo dovesti do sloma avganistanske vlade ili novog građanskog rata.