latinica  ћирилица
08/05/2021 |  19:03 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Koliko mladi znaju o evropskim integracijama i Evropskoj uniji? (VIDEO)

Kada se govori o informisanosti građana o evropskim integracijama i Evropskoj uniji često se mogu čuti kritike da je poznavanje ovog procesa nedovoljno.
Mladi i EU -
Mladi i EU

Prema istraživanjima, većina se o ovoj tematici informiše putem medija. Međutim, mali broj građana vjerovatno bi znao da objasni kako funkcionišu evropske institucije, šta je 14 prioriteta za BiH ili kako će izgledati pregovaranje po klasterima.

Gimnazijalci stiču saznanja o globalnim političkim i društvenim odnosima u okviru predmeta Demokratija i učešćem u međunarodnim projektima.

- Mislim da je izrazito važno da se znaju bar neke osnove, ali neke osnove koje mogu da se primjene što nam nije pruženo - smatra Maja Macura, učenica Gimnazije Banjaluka.

Informacije o Evropskoj uniji i evrointegracijama učenici dobijaju i na van nastavnim aktivnostima. Debatni klub u banjalučkoj Gimnaziji djeluje od 2012.

- Učenici su mnogo više zainteresovani za taj tip rada. Moramo nešto uraditi sa obrazovnim sistemom koji će dovesti najprije recimo književna aktuelna književna djela. Ne može vam posljednja objavljena knjiga biti iz 1982. a vi ste rođeni 2002.godine - naglašava Branka Ljubojević profesorica književnosti u Gimnaziji Banjaluka.

Studenti izučavaju teme u vezi sa Evropskom unijom i procesom evropskih integracija. Na Pravnom fakultetu u Banjaluci imaju predmete i module iz ove oblasti.

- Studente Pravnog fakulteta od 2008. godine od reforme i uvođenja prava EU kao obavezne nastavno-naučne discipline u nastavnom planu i programu fakulteta učimo već osnovnim institutima prava EU. Naši studenti po završetku fakulteta imaju više nego elementarno znanje o instiutucijama i samom pravu EU - rekao je Njegoslav Јović, viši asistent na predmetu Pravo intelektualne svojine, Pravni fakultet Banjaluka.

Zavidno znanje o funkcionisanju Evropske unije pokazuju i studenti sa kojima smo razgovarali,ali kažu da bi putem medija u javnosti trebalo biti više informacija o ovoj tematici.

- Ono što je činjenica za ostale mlade ljude, ne samo studente, generalno jeste da nemamo dovoljno informacija o EU i pogodnostima, ali i manama koje nam pruža taj put - rekao je Boris Đukić, student (1.god.) prodekan Pravnog fakulteta u Banjaluci.

Svjesni su da članstvo BiH u Evropskoj uniji nije cilj sam po sebi već da je transformaciji društva u kojoj učestvuju svi građani.

- Nedovoljna analitika u samom shvatanju poimanja evropskih integracija u neku ruku obmanjuje javnost - kaže Aleksej Indžić student (1.god) generalni sekretar Studentskog saveza Pravnog fakulteta u Banjaluci.

Mladi sagovornici vjeruju da članstvo u Evropskoj uniji donosi brojne prednosti i mogućnost da studiraju ili rade bilo gdje u Uniji a potvrđuju i da postoje i predrasude u vezi sa evropskim integracijama i da one potiču uglavnom od neznanja.

- Smatram dok jedan narod postoji da je on dužan čuvati svoju istoriju. Ulaskom u EU te vrijenosti se nikako ne mogu izgubiti - smatra Luka Šobot, student (3.god) potpredsjednik Studentskog saveza i član Nastavno-naučnog vijeća Pravnog fakulteta u Banjaluci.

Omogućiti sticanje adekvatnih znanja je neophodno jer će i pred mladima biti zadatak stvaranja boljeg društva. Da bi taj proces bio uspješan i ne previše spor takva znanja, prije svega, treba da dobiju u obrazovnim institucijama.