latinica  ћирилица
08/05/2021 |  20:20 | Autor: SRNA

Merkel: Mogući odlasci na ljetnje odmore

Evropljani mogu da se raduju putovanjima ovog ljeta, ukoliko broj zaraženih virusom korona i dalje bude u padu, rekla je danas njemački kancelar Angela Merkel.
Angela Merkel - Foto: REUTERS
Angela MerkelFoto: REUTERS

Ona je navela da EU radi na razvoju potvrde o vakcinaciji koja će važiti širom bloka, dodajući da ljetni odmori u inostranstvu treba da budu mogućnost i za ljude koji nisu vakcinisani protiv kovida 19.

- Ukoliko pogledamo na nisku stopu zaraženosti u pojedinim evropskim državama, onda se nadam da ćemo moći da činimo isto što smo i prošlog ljeta - naglasila je Merkelova.

Ona je pri tom ukazala na oštar pad broja zaraženih virusom korona u Portugaliji u proteklih nekoliko mjeseci pošto je ta zemlja uvela oštre mjere blokade.

Portugalija je u januaru imala visoku stopu zaraženih, ali je juče broj oboljelih na dnevnom nivou bio 3,3 odsto na 100.000 stanovnika.

Merkelova je navela da sve ukazuje i da je Njemačka uspjela da smanji broj zaraženih.

Ona je izjavu dala u Berlinu, odakle je učestvovala na dvodnevnom virtuelnom samitu EU na kojem je razgovarano, između ostalog, o naporima za razvoj "zelene potvrde" kojom će biti omogućeno putovanje širom regiona.

Lideri EU razgovarali su o tehničkim zahtjevima za sličnu potvrdu u kojoj će biti status vakcinacije nosioca i o načinima ponašanja prema osoba koje su primile doze koje nisu odobrene u evropskom bloku.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izjavila da će potvrda vjerovatno biti pokrenuta u junu. /kraj/dl