latinica  ћирилица
09/05/2021 |  09:37 ⇒ 09:41 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske uputili čestitke povodom Dana pobjede nad fašizmom

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u čestitki građanima Republike Srpske povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, istakla je da su Srbi ponosni što su kao jedna od pobjedničkih nacija učestvovali u bespoštednoj borbi za slobodu, pobjedi nad silama mraka, pravde nad zlom.
Republika Srpska (@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Republika Srpska (@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

- Nemjerljiva žrtva koju je podnio srpski narod obavezuje nas da se nikada ne odreknemo slavne istorije, ideala i vrijednosti čije su tekovine duboko utkane u naše društvo koje baštini slobodu, mir i toleranciju - navela je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je ukazala da Drugi svjetski rat predstavlja najveći i po obimu stradanja najtragičniji oružani sukob u istoriji čovječanstva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u čestitki građanima Republike Srpske povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, istakao je da se 76 godina od pobjede nad ideologijom zla, narod Republike Srpske sa neizmjerenim ponosom sjeća predaka koji su živote ugradili u pobjedu nad fašizmom.

- Drugi svjetski rat predstavlja doba našeg najvećeg stradanja, te je svojevrsna odrednica našeg kolektivnog identiteta koji je spreman da oprosti, ali ne i da zaboravi vrijeme velikih strahota kad smo stradali samo zato što smo bili druge vjere i porijekla - naveo je Višković.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope ističući da je 9. maj jedan od najznačajnijih datuma u istoriji čovječanstva i dan kada se obilježava pobjeda slobode i pravde nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Dodik je naglasio da je srpski narod dao ogroman doprinos u antifašističkoj borbi i zajedno sa ostalim slobodarskim narodima učestvovao u stvaranju boljeg i pravednijeg svijeta, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija čestitao je građanima BiH Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, poručivši da je 9. maj simbol herojstva i jedinstva.

- To je dan kada se sa posebnim pijetetom sjećamo svih koji su dali živote za odbranu čovječanstva i elementarnih civilizacijskih vrijednosti - naveo je Tegeltija u čestitki.