latinica  ћирилица
09/05/2021 |  10:55 ⇒ 10:57 | Autor: SRNA

Selaković: Iinteres Srba je mir i da budu sastavni dio svijeta

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio da je interes Srbije mir, kao i da Srbija i Republika Srpska ne dozvole da budu izolovane, već sastavni dio svijeta.
Nikola Selaković - Foto: SRNA
Nikola SelakovićFoto: SRNA

- Ali ne treba da gajimo iluziju, međunarodno pravo je sahranjeno. Moramo da shvatimo da Srbiji nije dozvoljeno ono što je dozvoljeno drugima - rekao je Selaković.

Govoreći o idejama o promjeni granica, Selaković je istakao da, ako neko "gaji ideje" o nepromjenljivosti granica, to su Srbija i njeno rukovodstvo, ali da neki nisu spremni da cijene argument međunarodnog prava.

On je dodao da se sada toliko priča o navodnom genocidu Srbije, jer se iz više centara ujedinjeno djeluje prema Srbiji jer im smeta njen privredni i svaki drugi razvoj.

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, Selaković je podsjetio da je Srbija dosta toga prećutala Hrvatskoj kada je pristupala EU, u skladu sa dogovorom da oni podrže ulazak Srbije u EU.

- Sada imate tu vrstu licemjerja da nam oni drže predavanja o pitanju nestalih lica. Mi imamo zajednički interes, nemojte nam prebacivati to. Nemojte nam držati pridike o logorima, vi koji niste raščistili stvari od prije 80 godina - rekao je Selaković za TV "Pink".

Selaković je istakao da Srbija treba da gradi kulturu sjećanja na zločine koji su se dogodili nad srpskim narodom.

- Naši preci su mislili da su ti što su počinili zločine 1918. godine radili to zato što su morali, ali 23 godine kasnije to se ponovilo, jer o tome nisu govorili otvoreno. Naša obaveza prema našoj djeci je da o tome govorimo - rekao je Selaković.