latinica  ћирилица
09/05/2021 |  11:19 ⇒ 11:23 | Autor: RTS

Komninos: Četiri takmičenja u Evropi je mnogo

Izvršni direktor Fibine Košarkaške Lige šampiona Patrik Komninos smatra da četiri evropska klupska takmičenja koja se igraju predstavljaju ozbiljan problem i da je to duplo više od onoga što bi trebalo da se igra na Starom kontinentu.
Košarka - Foto: ilustracija
KošarkaFoto: ilustracija

Na konferenciji za novinare u Nižnjem Novgorodu, uoči finala Košarkaške Lige šampiona u kojem se sastaju Pinar Karšijaka i branilac trofeja San Pablo Burgos, Komninos je rekao da je ovo takmičenje pokrenuto prije pet godina sa idejom da se promijeni reljef evropske košarke.

- Fiba i nacionalne košarkaške lige su investirali mnogo da bi mogle da pokrenu ovu diskusiju o promjeni košarkaškog okruženja. To je svjesno urađeno sa dugoročnom vizijom u saradnji sa federacijama, ligama i klubovima kako bi se napravio održiv model. Nemoguće je da kompletna vrijednost košarke na tržištu bude ispod 100 miliona evra - poručio je Komninos i dodao:"Prepoznajemo problem u Evropi. Četiri takmičenja su za dva više od onoga što je dobro. Fiba i lige su investirali mnogo da bi mogli da sjede za stolom i pokrenu ovu diskusiju o promeni reljefa".

On je, govoreći o teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazi najveći broj najuspješnijih i najjačih evropskih klubova, rekao da živimo u paradoksalnom okruženju u evropskoj košarci.

- To nije konvencionalna biznis atmosfera kada vidimo da najbolji evroligaški klubovi godišnje gube milione. Ovo je vještački naduvano okruženje gdje fudbalski klubovi sa lakoćom prebacuju novac košarkaškim sektorima kako bi se osvajale titule. Vlasnici su spremni na ludosti koje ne ispunjavaju biznis principe. I to je za pohvalu - sve dok bude trajalo - rekao je on.