latinica  ћирилица
09/05/2021 |  13:13 ⇒ 19:49 | Autor: SRNA

Porodice Srba i dalje traže posmrtne ostatke žrtava "Bljeska" (VIDEO)

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos povodom 26 godina od stradanja Srba u zapadnoj Slavoniji u hrvatskoj vojnoj akciji "Bljesak", u kojoj je protjerano oko 15.000 Srba, a ubijeno je i nestalo 283 osoba, među kojima 57 žena i devetoro djece.
"Bljesak" - Foto: SRNA
"Bljesak"Foto: SRNA

Kao i svake godine, predstavnici Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" podsjetili su na razmjere zločina i položili vijence i cvijeće na spomenik srpskim žrtvama u ratovima na području bivše Јugoslavije, u obližnjem Tašmajdanskom parku.

Predsjednik "Suze" Dragana Đukić rekla je da su u hrvatskoj akciji "Bljesak" ubijena 283 lica, a 121 se još vodi kao nestalo.

Ona je navela da porodice žrtava danas jedino što žele je da sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, da vrate dostojanstvo žrtvama koje su ekshumirane i koje se nalaze u spomen kosturnicama pod brojem ili pod NN oznakom.

- Nažalost, poslije ovoliko vremena i poruka koje ovih dana stižu iz Hrvatske, izgleda da tražimo mnogo - rekla je Đukićeva.

Ona je podsjetila da Hrvatska kada govori o spisku nestalih u ratu na njemu vodi Srbe kao hrvatske državljane i govori kako ne broji krvna zrnca i rješava sve žrtve jednako, a proces identifikacije je više od godinu dana u zastoju.

Đukićeva je navela da je ranije taj proces bio jako usporen i da se godišnje rješavalo oko 50 nestalih lica, dok dvije godina unazad nema nijedne identifikacije.

Na teritoriji Hrvatske su 1. maja 1995. godine, za samo 36 sati, hrvatske vojne, paravojne i policijske snage, pod rukovodstvom Franje Tuđmana, protjerale su oko 15.000 Srba.

Tada su ubijene ili nestale 283 osobe, među njima je 57 žena i devetoro djece.

U vrijeme napada, područje zapadne Slavonije bilo je u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom snaga UN.

Haški sud je prvo proglasio krivim generale hrvatske vojske Antu Gotovinu i Mladena Markača za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, s ciljem da tokom i nakon operacija "Oluja" i "Bljesak" prisilno i trajno uklone srpsko stanovništvo iz Krajine.

Kasnije su, drugostepenom presudom, Gotovina i Markač oslobođeni svake odgovornosti za počinjene zločine.

Udruženje porodica "Suza" je, zbog vaskršnjih praznika, pomjerilo parastos sa 1. na 9. maj.