latinica  ћирилица
09/05/2021 |  14:07 | Autor: SRNA

Linta: Srpsko Tužilaštvo da pokrene istrage protiv hrvatskih zločinaca

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ponovio je poziv srpskom Tužilaštvu za ratne zločine da pokrene istrage i podigne optužnice protiv svih pripadnika hrvatskih vojnih i paravojnih snaga, koji su činili zločine ne samo u akciji "Bljesak" 1995. godine, nego i tokom čitavog rata u Hrvatskoj i BiH.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta, koji je u beogradskoj crkvi Svetog Marka prisustvovao parastosu služenom povodom 26 godina od stradanja Srba u hrvatskoj vojnoj akciji "Bljesak", rekao je da ta zločinačka akcija predstavlja završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja Zapadne Slavonije.

On je u izjavi novinarima podsjetio na činjenicu da je u jesen i zimu 1991. godine sa većeg dijela te teritorije protjerano više od 70.000 Srba u zločinačkim akcijama "Otkos", "Orkan", "Papuk".

- Tada je popaljeno, opljačkano, minirano oko 200 srpskih sela. Stradalo je 2.000 Srba. U zločinačkoj akciji akciji "Bljesak" stradale su 283 osobe. Nažalost, prošlo je 26 godina od zločinačke akcije "Bljesak", 30 godina od zločinačkih akcija "Otkos", "Orkan" i "Papuk", a u suštini niko nije procesuiran za brutalne zločine protiv našeg naroda - naveo je Linta.

On je ukazao da se veliki broj Srba vodio kao nestalo, a da "Hrvatska uporno u izjavama svojih zvaničnika pominje samo zahtjev da se rješava pitanje nestalih lica hrvatske nacionalnosti i pominje nekakav spisak od 1.869 nestalih lica, ali ne kaže punu istinu da su od toga broja dvije trećine, odnosno više od 1.200, Srbi.

Linta je naveo da postoji i operativna lista od 630 lica, koja je Komisija za nestala lica Srbije poslala Hrvatskoj prije osam godina, ali da to Hrvatska nije uključila u svoju zvaničnu listu.

- Mi moramo kao država insistirati jednako i još više od zvaničnog Zagreba da se riješi to ključno civilizacijsko i humanitarno pitanje - ocijenio je Linta.