latinica  ћирилица
09/05/2021 |  16:59 ⇒ 19:52 | Autor: SRNA

Modriča: Odata pošta i položeno cvijeće na spomen-kosturnicu

U Modriči je danas položeno cvijeće na Spomen-kosturnicu poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata i civilima sa područja ove opštine, povodom 9. maja, Dan pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.
Modriča - Dan pobjede - Foto: SRNA
Modriča - Dan pobjedeFoto: SRNA

Načelnik opštine Modriča Јovica Radulović rekao je da se Modriča pridružila gradovima u Evropi i svijetu u obilježavanju Dana pobjede i odala poštu onima koji su u Drugom svjetskom ratu dali živote da bi se danas živjelo u slobodi.

- Danas iz Modriče šaljemo poruku mira i tolerancije - rekao je novinarima Radulović.

On je naveo da je fašizam u Drugom svjetskom ratu u Evropi i svijetu ostavio velike posljedice, kojih se sadašnje generacije moraju sjećati.

Penzionisani profesor istorije Đorđe Nijemčević podsjetio je da je Modriča dala veliki doprinos u antifašističkoj borbi i Narodnooslobodilačkom ratu od 1941. do 1945. godine.

- Modriča je imala oko 950 boraca u jedinicama Narodnooslobodilake vojske Јugoslavije, od kojih je 270 poginulo, dok su žrtve fašističkog terora u Modriči bila i 433 civila - rekao je Nijemčević.

On je dodao da su građani Modriče na području ove opštine podigli nekoliko spomen-obilježja stradalim vojnicima i civilima u antifaštističkoj borbi.

Cvijeće na Spomen-kosturnicu poginulih boraca NOR-a i stradalih civila u Gradskom parku su uz poštovanje mjera zaštite od virusa korona položili predstavnici lokalne vlasti i delegacije organizacija i udruženja koje njeguju tradiciju antifašističke borbe.