latinica  ћирилица
09/05/2021 |  17:38 | Autor: SRNA

Povelja opštine Foča Zavodu za zapošljavanje Srpske

Povelja opštine Foča, najveće opštinsko priznanje, danas je povodom Dana opštine uručena Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske za ostvarene rezultate koji se, prije svega, ogledaju u podsticajima za tekstilnu fabriku, kao i za programe samozapošljavanja demobilisanih boraca.
Povelja opštine Foča Zavodu za zapošljavanje Srpske - Foto: SRNA
Povelja opštine Foča Zavodu za zapošljavanje SrpskeFoto: SRNA

Opštinska priznanja uručena su na svečanoj sjednici Skupštine opštine , koja je održana skromnije nego obično zbog poštovanja zdravstvenih mjera.

Povelju je u ime Zavoda za zapošljavanje primio direktor te javne ustanove Miroslav Vujičić, koji je zahvalio fočanskim odbornicima što su, kako je rekao, znali da cijene ono što je Zavod uradio u Foči u prošloj godini.

- Uspjeli smo da sačuvamo jednu firmu koja je bila gotovo na izdisaju u Foči. Uspjeli smo da nađemo strateškog partnera da ta proizvodna firma opstane i da proširi pogone - istakao je Vujičić i dodao da je to primjer svima kako treba da izgleda saradnja jedne lokalne zajednice sa republičkim institucijama.

Vujičić je dodao da je za samozapošljavanje demobilisanih boraca u Foči obezbijeđeno 1.050.000 KM, zahvaljujući saradnji lokalnog Zavoda za zapošljavanje, Boračke organizacije i opštine.

Načelnik opštine Milan Vukadinović najavio je realizaciju najznačajnijih projekata koji su planirani u narednom periodu, među kojima su rekonstrukcija vodovoda u Miljevini, rješavanje problema zamućenja pitke vode, gradnja nove gradske deponije i obaloutvrda, prekogranična saradnja sa Plužinama.

On je posebno istakao značaj polaganja kamena temeljca za gradnju hidroelektrane "Buk bijela" najavljenog za 17. maj, za koju je rekao da je višedecenijska želja građana Foče.

- Nadam se da će vlade Srpske i Srbije uspjeti na naprave taj energetski objekat koji će svima nama mnogo značiti u ekonomskom i svakom drugom smilu. Sama izgradnja hidroelektrane značiće vjerovatno i obnovu putnih komunikacija, jer svi smo svjedoci da Foča ima zaista loše putne komunikacije, naročito magistralne i regionalne puteve - rekao je Vukadinović.

Osim Povelje opštine, na svečanoj sjednici Skupštine opštine Foča uručeno je i pet zahvalnica, te 12 novčanih nagrada od po 500 KM.

Prvi put su zajedno nagrađeni najbolji đaci i studenti iz Foče, a njihove slike će, kako je najavio načelnik Vukadinović, biti istaknute na bilbordima na ulazu u grad, što će biti praksa i narednih godina.

Među njima je student pete godine Medicinskog fakulteta u Beogradu Isidora Arsenović, kojoj je ovo drugi put da je nagrađena za Dan opštine, rekla je da je mnogo srećna i da joj nijedno drugo priznanje nije toliko značajno kao priznanje njenog grada.

Na svečanoj sjednici istaknuto je i da je Foča u Drugom svjetskom ratu imala veliku ulogu borbi protiv fašizma, pa se s pravom Dan opštine obilježava 9. maja, kada se širom svijeta slavi pobjeda nad fašizmom.

Za vrijeme Fočanske republike, od 20. januara do 10. maja 1942. godine, kada je u Foči boravio Vrhovni štab sa Titom na čelu, doneseni su "Fočanski propisi", prvi pravni akti nove Јugoslavije.

U to vrijeme u Foči su liječeni partizanski borci nakon Igmanskog marša, ustanovljena je danas čuvena Vojnomedicinska akademija, kao i zvanje narodnog heroja Јugoslavije.

Na području opštine Foča vodile su se i završne borbe velike Bitke na Sutjesci.