latinica  ћирилица
09/05/2021 |  19:08 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Srpski narod podnio veliku žrtvu u slamanju zla fašizma (FOTO/VIDEO)

Širom Republike Srpske, polaganjem vijenaca na spomen - obilježja iz Drugog svjetskog rata, obilježeno je 76 godina od pobjede nad fašizmom i odata počast žrtvama iz tog perioda. Poručeno je da je slobodarski srpski narod podnio veliku žrtvu u slamanju zla fašizma.
Prijedor - Dan pobjede - Marš besmrtnog puka - Foto: SRNA
Prijedor - Dan pobjede - Marš besmrtnog pukaFoto: SRNA

U organizaciji Udruženja za njegovanje tradicije, u Prijedoru je prvi put organizovan Marš besmrtnog puka. Noseći fotografije i ordenje svojih predaka, nekoliko desetina Prijedorčana prošlo je kroz grad da podsjete na antifašističke borce.

Foto: SRNA

Kaurin Ranko, sin Bogdana Kaurina, nosioca partizanske spomenice, čovjeka koji je učestvovao u 2. Svjetskom ratu istakao je da je došao da, na neki način, oda svim borcima poštovanje.

- A, s druge strane da skrenem pažnju na revizuju istorije - rekao je on.

Predsjednik Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Željko Šormaz istakao je nadu da će ovo prerasti u jednu tradiciju.

- Da će postati tradicija, onako kako je preraslo u mnogim drugim gradovima širom svijeta, u svim onim gradovima koji obilježavaju i žele da budu dio antifašističkog pokreta - kaže Šormaz.

Od 21.000 boraca iz Potkozarskog kraja, koji su ustali protiv fašizma, poginulo je 10.000.

- Ovaj kraj je dao i 35.000 žrtava fašističkog terora. To su oni koji su poginuli u pokoljima, strijeljanjima, na razne načine. Poginulo je i 12.000 djece sa Kozare, a to je čitava jedna mlada generacija - naglasio je Veljko Rodić predsjednik GO Saveza boraca grada Prijedora.

Tokom Drugog svjetskog rata Gradiška je imala više od 16.000a žrtava što je svrstava na drugo mjesto u bivšoj Јugoslaviji, odmah iza Kozarske Dubice.

- 40.500 ljudi su bili civilne žrtve, od tog 5.400 djece do 14 godina, oko 2.080 boraca Drugog svjetskog rata i članova Narodno oslobodilačkog pokreta - rekao je Nikola Kragulj predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Gradiška.

Foto: RTRS

Semberija se sjeća 3.000 antifašističkih boraca, od kojih devet narodnih heroja.

- Iz Semberije u Narodno oslobodilačkoj borbi u partizanskim jedinicama je poginulo 1.206 boraca, bilo je 873 žrtve fašističkog terora, a sa prostora bivše nam države Јugoslavije u partizanskim jedinicama poginulo je 305.000 boraca - rekao je Mihajlo Vidić predsjednik SUBNOR-a grada Bijeljina.

Foto: RTRS

Cvijeće je položeno i na Spomen-kosturnicu poginulih boraca u Modriči. Protiv fašizma borilo se njih 850. Život za slobodu dalo je 288 boraca i 433 civila.

Foto: SRNA

Tokom Narodnooslobodilačke borbe, Mrkonjić Grad oslobađan je 39 puta. Za slobodu se borilo 1.309 boraca sa područja mrkonjićke opštine, od kojih je 525 poginulo. U fašističkom teroru, stradale su 1902 žrtve.

Povodom 76 godina pobjede nad fašizmom vijenci su položeni na spomen-obilježja u Trebinju, Doboju, Prnjavoru, Derventi, Stanarima, Brčkom, Šamcu, Ugljeviku i Sokocu.